Снимка: архив, Reuters

Белгийската полиция подозира, че "мозъкът" на атентатите в Париж е 29-годишният Абделхамид Абауд, съобщават тази сутрин местни медии.

Смята се, че той стои и зад подготвяните нападения на групата от Вервие, която беше разкрита и обезвредена от полицията в началото на годината. При акцията в белгийското градче тогава бяха убити двама джихадисти, членове на терористична клетка, готвеща нападения срещу полицаи на обществени места, включително в полицейски участъци.

На  пресконференция в Париж снощи френският вътрешен министър Бернар Казньов  заяви, че атентатите в петък са били замислени и подготвени в Белгия.

Трима от седемте терористи, които загинаха при нападенията във френската столица, вече са идентифицирани. Всички те са френски граждани, но само един от тях е живял в страната. Останалите са пребивавали в два различни квартала на Брюксел.

Единият от самовзривилите се край стадиона "Стад дьо Франс" е разпознат като Билал Хадфи – 20-годишен, който миналата година е бил в Сирия, като боец на ИДИЛ. Вторият - Брахим Абдеслам, задействал колана си с експлозиви пред кафене на булевард "Волтер", е живял от години в Брюксел. Той е брат на издирвания осми атентатор Салам Абдеслам, чиято снимка френската полиция разпространи снощи.

Смята се, че двете камикадзета са от кръга на Абделхамид Абауд – най-издирваният терорист в Белгия. Той е избягал в Сирия през януари, след като полицията разби групата от Вервие.

Днес съдът ще гледа мерките за неотклонение на 7-мината, арестувани в събота в брюкселския квартал "Моленбек", където е роден и израснал и Абауд. Смята се, че сред тях е третият брат Абдеслам.

Белгийските медии назовават братята Салах и Брахим Абдеслам като мъжете, наели двете коли с белгийска регистрация, използвани от терористите в Париж. Едната от тях беше оставена край концертната зала „Батаклан“, а другата – бе открита край гробищата "Пер Лашез".

При нападенията в Париж загинаха 132 души, 352-ма бяха ранени при 6 координирани атаки срещу концертна зала, стадион и заведения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase