Снимка: Reuters

Германският президент Йоахим Гаук заяви, че демократичният свят е изправен пред нов тип война след атентатите в Париж, предаде Франс прес.

"Живеем във време, в което оплакваме жертвите на нов тип война. Това са жертвите на банда подли убийци - терористи, които в името на ислямистки фундаментализъм призовават за борба срещу демокрацията, универсалните ценности и също срещу мюсюлманите, които не следват варварската им идеология", заяви Гаук в германския парламент във връзка с деня на почит към паметта на жертвите на двете световни войни и нацизма.

"Нападението бе насочено срещу Франция, но и срещу отвореното общество, начина на живот на свобода и равенство на Европа и целия свят", каза той.

"Хората, които извършват или оправдават тези деяния, трябва да знаят, че общността на демократите е по-силно от интернационала на омразата, че ние свеждаме глава пред мъртвите, но никога няма да се преклоним пред тероризма", заяви германският държавен глава, който е морален авторитет на страната с ограничени правомощия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase