Снимка: Reuters, архив
fallback

Руският печат помества нови коментари за решението страната да бъде представена на предстоящия форум на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) от премиера Дмитрий Медведев, а не от президента Владимир Путин.

От 21 държави участнички във филипинската среща на върха с президентите си няма да бъдат представени единствено Русия, Тайван и Индонезия, отбелязва "Комерсант", цитиран от БТА.

"Партньорите ни изобщо не схващат защо постъпваме така с тях", цитира вестникът мнение на източник, запознат с подготовката за проявата.

Oще по темата

Според Александър Габуев, оглавяващ Азиатската програма на Московския център "Карнеги", решението на президента да не участва в срещата издава, че Русия няма дългосрочна стратегия за Азиатско-тихоокеанския регион.

"Владимир Путин предпочита двустранните срещи и гледа скептично на многостранните формати. Позицията на Русия по повод срещата на АТИС е следната: първото лице няма какво да прави там, защото проявата засяга твърде малко конкретни неща", казва той. 

В Азия обаче е много важно личното присъствие като символ, изтъква Габуев: "Трябва постоянно да се включваш на най-високо равнище дори в безсмислени символични срещи. Щом Владимир Путин няма намерение да участва в подобни прояви, безсмислено е да говорим, че Русия има дневен ред за Азия".

"Подозирам, че заради сключения договор за Транстихоокеанско партньорство (споразумение за свободна търговия, дейно подкрепено от САЩ, б. р.) АТИС е паднало доста ниско в очите на Путин", коментира икономистът Сергей Афонцев.

Решението на Кремъл може да бъде прието като знак, че многостранните институции в Азия губят значението си за руската източна политика, посочва политологът Антон Цветков във "Ведомости", цитиран от Би Би Си. То е нов аргумент в полза на съмненията дали руският "завой към Азия" може да е нещо повече от завой към Китай, добавя експертът.

Вместо Владимир Путин форумът на АТИС ще бъде посетен от премиера Медведев, който има и други ангажименти на Филипините, цитира "РБК дейли" изявление на президентския говорител Дмитрий Песков.

Решението няма връзка с дневния ред на руско-американските отношения, подчертава прессекретарят на Кремъл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

Анонимен

преди 8 години

Да живее Западът, русия е свършена !

40

Анонимен

преди 8 години

До АнонименЕ друго си е руските *** ирак, сирия, араби от иран, югославия, опа бивша Югославия от които само сирия остана но тя не е за пример

39

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен44 ти пак ли ? За кой ли път

fallback