Снимка: архив, Reuters
fallback

Един от най-големите диаманти в света - "Кохинор", е на път да предизвика напрежение между Великобритания и Индия, след като бившата британска колония обяви, че ще се опита да си го върне. В момента скъпоценният камък украсява короната на кралица Елизабет Втора и е вторият по големина диамант, собственост на кралското семейство.

105-каратовият камък е оценен на 100 милиона британски паунда или 150 млн. долара.

Група актьори от Боливуд и бизнесмени са наели адвокати, които да подадат иск пред Върховния съд в Лондон за връщането на "Кохинор". Групата, която се нарича "Планина на светлината", както се превежда името на диаманта, твърди, че той е бил откраднат от Индия и настоява британското правителство да го върне.

Индийският актьор Бумика Сингх казва пред британския вестник "Индипендънт", че "Кохинор" не е просто 105-каратов камък, а част от нашата история и култура и без съмнение трябва да се върне“.

Диамантът е част от кралските съкровища от времето на кралица Виктория. Той е носен от майката на кралица Елизабет II при коронацията на съпруга ѝ Джордж VI през 1937 г. , както и при възкачването на престола на самата Елизабет 1953 г.

"Кохинор" е бил даден на кралица Виктория от последния владетел на сикхите Дулеп Сингх след завладяването на Пенджаб от британските войски.

Британските адвокати на "Планина на светлината" смятат да обосноват иска си с прецедент от Холокоста, когато произведения на изкуството, отнети от нацистите, са били възстановени на собствениците им. През 2009 г. британският парламент прие Закон за Холокоста (културни обекти), който задължава британското правителство да върне откраднати произведения на изкуството.

Ако искът не успее в Лондон, инициаторите смятат да поставят въпроса пред Международния съд в Хага – институция на ООН, занимаваща се с междудържавни спорове.

Според историка Андрю Робъртс, който говори пред в. "Мейл он съндей", диамантът трябва да си остане където е като признание за ролята на Великобритания за модернизацията и демократизацията на Индия.

"Кохинор" е един от най-старите известни диаманти, чиято история е документирана поне за 1300 г. Смята се, че той е открит през I век пр. Христа. След пристигането във Великобритания скъпоценният камък е бил обработен и теглото му от 186 карата е намаляло до 105,6. Той е преминавал многократно в различни ръце, но никога не е бил продаван. Легендата гласи, че „Кохинор“ може да се носи само от богове и жени, на които той носи изключително могъщество. На мъжете причинява злощастен край.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 8 години

Хахаха бабата кръв повръща ,но диамант не връща........made in England

35

anonimen

преди 8 години

TO PAK EDNA MODERNIZACIA I DEMOKRACIA SA OSTAVILI ANGLICHANITE V INDIA .....ZATOVA TANAT V MIZERIA ....A KRALICATA E EDNA DARTA MAFIOTKA S HRISIMA FIZONOMIIKA ...I TQ EDNA OT TIA DETO SA V TAINITE OB6ESTVA I SI PRAVQT EKSPIRIMENTI S HORATA I DARJAVITE PO SVETA !

34

биров

преди 8 години

Честен народ като англичаните да са откраднали нещо,не ми се вярва.

fallback