Снимка: Архив Reuters
fallback

Процес срещу имам, използвал кухня за бедни, за да наема бойци за "Ислямска държава" започна днес в Брюксел.

Жан-Луи Дени раздавал храна на бедни семейства, като използвал благотворителната дейност, за да убеждава младежи да се бият в Сирия. Полицията засякла начина, по който наемал момчетата през 2013 г., когато родителите на двама студенти, които често били виждани с него, съобщили, че те са се присъединили към джихадистите.

41-годишният Дени се изправя като подсъдим заедно с 13 съмишленици, част от които ще бъдат съдени задочно, тъй като се смята, че в момента се бият в Сирия. Той отказва да отговаря на въпросите на съдията и е заявил, че адвокатите му ще изложат неговата версия.

Духовникът привлякъл интереса на полицията още от 2009 г. Той бил арестуван в края на 2013 г., заедно с още четирима, след обиск в дома му, при който са иззети уличаващи го материали. Процесът срещу групата ще продължи 3 седмици.

Междувременно друг състав на съда постанови днес ефективни наказания срещу 6-ма белгийци, причастни към терористични групи в Ирак и Сомалия.

Най-високата присъда от 10 г. беше издадена на мъж, за който се смята, че е загинал в Ирак. Той имал по-ранна присъда за връзка със сомалийските пирати и след като я излежал, избягал в Ирак. По данни на властите той е бил убит там. Други двама получиха по 5 г. задочно – единият от тях се бие в Сирия. Най-малката присъда от 3 г. беше дадена на обвиняем, който в началото беше смятан за водач на терористичната група, но обвинението не можа да го докаже.

Белгия е европейската членка, която има най-много свои граждани сред бойците на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия – над 820 души, по данни на службите за сигурност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

бг

преди 8 години

Плевнели и масоно-евреите в Хелзинки могат ли да помогнат на имама (сатанинското чадо)?

10

Анонимен

преди 8 години

Бхк ще обяви ли имама за мъж на годината

9

Анонимен

преди 8 години

"Дени"явно не е бил нито иранец(най-големите врагове на ИД) нито сириец биещ се срещу ИД ,но уахабистки имам,който изповядва религията на съюзника на предателите на запада С.Арабия,където жена не може да излее на улицата сама,но е пръв"приятел"на Сирия биещ се и въоръжаващ терористи за"демокрация"в Сирия,или дневната доза отрова която има общ знаменател за създаване на силна омраза към мюсулманския свят като цяло за интересите на Велик"Израел"и подкрепа на терористичните войни за това гнездо на лъжата и терора.

fallback