Снимка: Архив Reuters
fallback

След приемните центрове, горещите точки и транзитните зони, ЕС обмисля създаването на още един вид лагери за бежанците, които продължават да прииждат към границите му.

Вътрешните министри, които се събраха извънредно в Брюксел днес следобед, получиха новото предложение на председателстващия ЕС Люксембург за създаването на етапни центрове. Те ще бъдат отворени в страните по Балканския маршрут и ще се занимават с регистрацията на бежанците и връщането на имигрантите, които са се промъкнали незабелязано през Гърция и Италия.

"Не можем да очакваме Гърция да се справи с 5000-10 000 души, които пристигат всеки ден", заяви вътрешният министър на Люксембург Жан Аселборн. В момента в страната имало над четвърт милион и потокът не спирал.

Той добави, че Европа няма време, че някои държави вече не издържат и че ако границите продължат да остават затворени, с Шенген ще бъде свършено.

Новите центрове, които ЕС замисля за Балканите, ще правят същото като "горещите точки" в Гърция и Италия, за да могат да обработват прииждащите, преди те да стигнат до крайната си цел – Германия и Швеция.

"Идеята е да забавим потока при масов приток. А също и да контролираме броя на хората, които се движат по маршрута и тяхната самоличност, защото трябва да знаем кой чука на вратата ни", добави министърът.

Аселборн не обясни дали етапните центрове ще бъдат включени в квотната схема за презаселване, колко дълго ще престояват имигрантите в тях и накъде ще бъдат насочвани, след като бъдат идентифицирани. ЕС се договори през септември за разселването на 160 000 бежанци от Гърция и Италия, но до момента са преместени само 147 души.

Само преди 10 дни Европейската комисия поиска от балканските държави да осигурят 50 000 места за презимуване на бежанците, но без да предвижда те да бъдат регистрирани и интервюирани в тях.

В балканските центрове ще се организира и информационна кампания, с която ще се обяснява, че имигрантите няма да получат убежище, ако откажат да дадат пръстови отпечатъци, как ще става връщането на отхвърлените, както и че няма да имат право да избират страната, в която ще бъдат заселени.

Междувременно председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск заяви в Берлин, където е за тържествата за 26 г. от падането на стената, че бъдещето на Европа зависи от отношението на Германия по бежанската криза. Той отново призова ЕС да засили контрола по външните си граници, защото "без външни граници няма да можем да останем без вътрешни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

без пардон

преди 8 години

ЕС измисли нов вид концлагери, пардон, центрове за бежанци

31

Анонимен

преди 8 години

господа европейци трябва и родилни домове да направите на границата защото всички жени са бременни

30

Анонимен

преди 8 години

Така ви се пада европейци дано да се напьлните с ***

fallback