Снимка: Daily Mail
fallback

Общ преглед

10-месечната Дарина Громова може да се окаже ключът към разкриването на загадката какво точно се е случило на борда на фаталния А321.

Най-малката жертва на катастрофата е била на почивка в Шарм ел Шейх заедно с родителите си, преди те да загинат заедно с още 221 души.

Тялото на Даша бе намерено на повече от 30 километра от мястото на катастрофата, което показва, че самолетът може да се е взривил по-рано, отколкото смятат авиационните експерти до сега. Това принуди следователите да разширят периметъра на претърсвания район – и може да доведе до откриването на пропуснати до сега улики, пише "Дейли Мейл".

Издирването на жертвите и фрагментите от самолета до сега бе ограничено до по-малък район, но след откриването на тялото на Дари толкова далеч от мястото на катастрофата, периметърът на претърсваната територия бе увеличен до 40 километра.

Тъй като мястото, на което бе открито тялото на малкото момиченце, е по-близо до летището, може да се предполага, че взрив на борда е разкъсал фюзелажа на машината малко след излитането й.

Руският министър на извънредните ситуации Владимир Светелски потвърди информацията, че тялото на Даша е открито. Останките на майка й и баща й предстои да бъдат намерени.

Oще по темата

Бащата на Даша - Громов, който е син на пилот от руските ВВС, е бил компютърен специалист, а жена му е била организатор на изложби. Бабата на Дарина, Елена Громова сподели пред руски медии, че е настояла пред младите родители детето да остане с нея, докато те са на почивка, но двойката категорично отказала. "Искаха да вземат детето със себе си, за да може да пляска с крачета в морето”, сподели тя.

Инициативен комитет предложи на най-малкия пътник от злополучния полет да бъде издигнат паметник в Санкт Петербург. 

Снимката на малката Дарина, която майка й публикува в социалните мрежи минути преди фаталния полет А321, стана символ на трагедията в небето над Синай. Татяна бе написала под снимката на детето си: "Най-важният пътник".

Петицията за създаване на паметника е събрала в социалните мрежи над 100 хиляди подписа само за два дни, съобщава Лайфнюз.ру.

Американското и британското разузнаване в резултат на съвместна операция с употребата на спътниково следене са успели да прихванат предполагаеми съобщения на терористичната групировка "Ислямска държава" за бомба на борда на руския самолет А231. Това пише в. "Таймс", цитиран от "24 часа".

По данни на изданието, спецслужбите са прихванали електронни съобщения между ислямистите от ИД в Сирия и на Синайския полуостров в Египет, където се разби машината. Взривното устройство е било пренесено на борда в пътнически багаж, преди да бъде задействано в самия самолет.

Изданието отбелязва, че на пътниците, които скоро ще започнат да напускат курорта Шарм ел Шейх, няма да бъде позволено да вземат багажа със себе си на борда на самолета. Багажът им ще бъде доставен с отделни специални полети с повишени мерки за сигурност.

По-рано друго британско издание съобщи, че служителите на специалните служби на Великобритания са прихванали съобщения на ИД, в които се обсъжда подготовката на атентата. Именно заради тази информация британският премиер Дейвид Камерън е забранил полетите към и от Шарм ел Шейх, поради което около 20 000 британци са блокирани в египетските курорти.

Отказът от полети в Египет по съображения за сигурност е приет във връзка с това, че британското разузнаване е прихванало съобщения, показващи, че ИД са подготвяли мащабен терористичен акт в региона", пише изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

80

Анонимен

преди 8 години

10 месечно бебе в самолет в арабска държава! Тия руснаци са напълно безодговорни откачалки!

79

Анонимен

преди 8 години

С повечко бой наземният персонал обслужвал самолета ще си каже кой какво е правил. След това- жестокият и нечовешки , но ефикасен начин на действие на израелските тайни служби- изтребване на целия род на терориста. Така всеки който замисля подобни атентати предварително ще знае какво би се случило на близките му.

78

Анонимен

преди 8 години

До мазепаИ ти като този на когото си се кръстил, Мазепа, си нагъл лъжец, или просто незнаещ историята!

fallback