Снимка: Архив Reuters

Съдбовен ден за бежанците в Германия – днес канцлерът Ангела Меркел ще се срещне с местните власти на всички федерални провинции в търсене на консенсус за бъдещите политики на страната, спрямо мигрантите.

Меркел защитава идеята за обособяването на транзитна зона към Германия, но в същото време и ускоряването на депортирането на икономическите бежанци.

На този фон германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че в зимните месеци Берлин ще подпомогне с допълнителни 75 млн. евро Световната продоволствена програма на ООН.

Малките германски градове, в близост до границата с Австрия, през които преминават 50-60 мигранти на час, настояват пред Меркел да ускори създаването на обещаните транзитни зони. В тях бежанците ще бъдат щателно проверявани и тези, които не отговарят на критериите за убежище, бързо ще бъдат депортирани.

Очаква се това да облекчи, макар и с малко, напливът към Бавария и Северен-Рейн Вестфалия – най-търсените дестинации от мигрантите.

"Планът за срещата с местната власт е следният – най-напред ще разговарям с министрите, а след това и с партийните лидери. Времето ще покаже дали ще успеем да намерим компромис. Ако това не стане, разговорите ще продължат. Няма да е за пръв път, но всеки желае да направим най-доброто възможно", каза канцлерът Меркел.

Германия засилва и помощта си за мигрантите в бежанските лагери по маршрута от Гърция до нейна територия. След като до сега през годината Берлин подпомогна Световната продоволствена програма със 162 млн. долара, още в следващите седмици ще отпусне допълнителни 75 млн.

Целта е лагерите да бъдат запасени с храна и медикаменти, тъй като заради наближаващите студове се очаква мигрантите да прекарват повече време в палатките.

Все по-често лагерите са отопляеми и предлагат малко по-поносими условия, в сравнение с хуманитарното бедствие в края на лятото.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase