Шакер Амер. Снимка: архив, БТА
fallback

Шакер Амер, последният британец в американския затворнически лагер във военноморската база в залива Гуантанамо, Куба, е бил освободен след 13-годишно задържане там, заяви британският министър на външните работи Филип Хамънд, цитиран от Ройтерс.

Амер, саудитски гражданин, женен за британка, така и не бе обвинен в никакво престъпление. През 2007 г. американските власти разрешиха той да бъде освободен, но той не бе пуснат на свобода.

Миналия месец Великобритания съобщи, че Амер ще бъде освободен, но не уточниха кога.

"Мога да потвърдя, че той пътува към Обединеното кралство и ще пристигне във Великобритания по-късно днес", каза Хамънд.

Амер е пристигнал във Великобритания през 1996 г. Работил е като доброволец за ислямска благотворителна организация в Афганистан, където през 2001 г. бил пленен от силите на афганистанския Северен съюз и предаден на американските военни, сочат данните на правозащитната организация "Реприйв".

Впоследствие е преместен в Гуантанамо, където през 2002 г. бе разкрит затворническият лагер.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 8 години

ТОВА ЧЕ БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА ТАМ СЕ НАМИРАТ ДОСТА Е ПОКАЗАТЕЛНО ЧЕ НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА НИКАКВО ДЕМОКРАТИЧНО ОБЩЕСТВО. КОЕТО САМО ТЪРСИ КУСУРИ НА ДРУГИТЕ А СВОЕТО НЕ ВИЖДА. МИНАЛАТА ГОДИНА ДАВХА ИНТЕРВЮ С РУСКИ ДИПЛОМАТ ЧИЙТО СИН Е БИЛ НА СВАТБЕНО ПЪТЕШЕСТВИЕ НЯКЪДЕ И ЗАДЪРЖАН НА ЛЕТИЩЕ ОТ ЦИВИЛНИ .БУЛКАТА В НЕВЕДЕНИЕ СИДЯЛА 2 ДНИ НА ЛЕТИЩЕТО...СЛЕД 3 Г ТЪРСЕНЕ ПО ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ПЪТ ГО ОТКРИВАТ В ГУАНТАНАМО БЕЗ ДА ЗНАЕ ЗАШО Е ТАМ И ДОКОГА. ПО ВЪПРОСА СА РАБОТИЛИ НАЙ-ДОБРИТЕ АДВОКАТИ...ПОВЕЧЕ НИЩО НЕ

15

Анонимен

преди 8 години

13 години ЗАТВОР без обвинение, без съд, без присъда, без възможност да обжалваш законността на задържането си. Без доказателства, без обяснения. Без извинение за отнетия и опропастен живот.Е..ти демокрацията, е..ти лицемерието, е..ти чудото

14

българин

преди 8 години

На тоя гледат с по добро око в Европа. Като чуят че си българин и им настръхват косите!

fallback