Снимка: архив Reuters
fallback

Китай привика американския посланик, за да изрази протеста си срещу преминаването на кораба на американските военноморски сили край един от китайските изкуствени острови в Южнокитайско море, предаде Асошиейтед прес.

Oще по темата

Китайското външно министерство съобщи днес на уебсайта си, че китайският заместник-министър на външните работи Чжан Есуй е казал на посланик Макс Бокъс, че САЩ са действали, незачитайки нееднократните възражения на Китай, и са заплашили китайския суверенитет и сигурност.

Повече подробности не се съобщават, но Чжан е казал вчера, че "провокаторската" маневра също така е изложила на риск личния състав и инфраструктурата на въпросния остров.

Китай е "крайно недоволен и решително се противопоставя" на американските действия, заяви китайското външно министерство. Американският Държавен департамент отказа да потвърди вчера за срещата, както и да коментира каквито и да било изявления по въпроса, съобщава БТА, като се позова на Асошейтед Прес.

Същевременно японското правителство обяви, че подкрепя операциите на американските ВМС край изкуствените острови в Южнокитайско море, които Китай смята за свои териториални води. Това стана ясно от думите на пресконференция днес на генералния секретар на японското правителство Йошихиде Суга, цитиран от ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 8 години

след някоя година дранокана ще си направи орел фламбе!

17

Анонимен

преди 8 години

ДО 17 ОТ ЮАРБЕШЕЛО МИНАЛО...СЕГА КИТАЙ НЕ ГО ЗАКАЧАЙТЕ - ЗАЩОТО СЕГА Е МОЩНА МАШИНА . ТОВА НЕ СА ТИ БЕЗВОЛНИ *** ОТ ЮАР .КОИТО В СОБСТВЕНАТА ИМ ДЪРЖАВА ТАКИВА КАТО ТЕБ НЕ ГИ СМЯТАТ ЗА ХОРА.

16

дс

преди 8 години

Чайници, потърпете ги още малко. Вчера щатите започнаха да си продават горивата от държавния резерв. Изчакайте да го изпразнят и ги наврете в *** .ъз.

fallback