Тони Блеър. Снимка: архив, Reuters
fallback

Бившият британски премиер Тони Блеър призна, че предвожданата от САЩ инвазия в Ирак през 2003 г. отчасти е причина за възхода на терористичната групировка Ислямска държава, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

В интервю за американската телевизия Си Ен Ен Блеър каза, че има елементи на истина в твърдението, че войната в Ирак е предизвикала възхода на ИД.

Извинявам се за някои грешки, допуснати в планирането и за наши грешки в разбирането за това какво ще се случи, след като бъде свален режимът на Саддам Хюсеин, каза Блеър.

Но ми е трудно да се извиня за свалянето от власт на Саддам. Днес, през 2015 г., аз все още мисля, че е по-добре, че той не е на власт в Ирак, заяви Блеър, цитиран от Франс прес.

Разбира се не е възможно да се каже, че онези, които свалиха Саддам през 2003 г. не носят никаква отговорност за ситуацията през 2015 г., призна Блеър, но подчерта, че Ислямска държава е тръгнала от Сирия, а не от Ирак.

Тези изявления идват в момент, в който комисията Чилкът, която разследва спорния ангажимент на Великобритания във войната в Ирак, трябва да обяви в началото на ноември график за публикуване на изводите си.

Комисията беше създадена през 2009 г. от тогавашния премиер лейбърист Гордън Браун и първоначално тя трябваше да обяви резултатите от разследването за една година.

Великобритания се включи в инвазията, а после и във войната в Ирак през 2003 г., по времето когато именно Блеър беше премиер. Това решение беше непопулярно по онова време и Блеър беше обвинен, че е излъгал народа си за наличието на оръжия за масово унищожение в Ирак, което така и не се потвърди, но което беше използвано като аргумент за инвазията.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

партиен член

преди 8 години

Е сега като се извините и нещата ще се оправят.

13

НФБ

преди 8 години

До boko boИнтересно днес сащ пак дават оръжие на клон на алкайда но в Сирия. ..за да свалят законното правителство..днес този клон на алкайда бил умерена опозиция. .Само демагогия и манипулации..сащ световен терорист..кой даде мандат на сащ да бомбардират Сърбия и да отцепват косово. ..кой даде оръжие на косовските бандити...международен съд за буш баща..син..обама. ..

12

Анонимен

преди 8 години

САЩ нападнаха Ирак напълно незаконно - без разрешение от ООН, без доказателства за прочутите оръжия за масово поразяване на Саддам Хюсеин и разни други изфабрикувани фантасмагории. Днес тези световни терористи са наричани от нашия смешен президент "приятели" и "съюзници". Русия заради Крим беше заклеймена и санционирана, а САЩ затова че унищожиха Афганистан и Ирак получиха само подкрепа, дори и от нас. Не видях ЕС да ги санционира или ООН да ги порицае.

fallback