Снимка: архив Reuters

Трафикантите на бежанци в Измир започнаха да се притесняват. Не от плановете на ЕС да прекрати незаконния им бизнес. Много повече ги смущава идващата зима и есенните ветрове.

Прекосяванията на морето обикновено са по-редки през зимата, когато ветровете започват да правят пътуването през Средиземноморието още по-неприятно.

Но трафикантите на хора са намерили начин да поддържат бизнеса жив, пише вестник "Independent". Офертата им е да направят "сезонно намаление".

В едно кафе в Измир, което е сборен пункт за бежанците, трафикантът Абу Фуад обяснява: "През лятото взимахме по $1 200 или $1 300 на човек. Сега обаче ще е $900, максимум $1 000. По-евтино е, но и по-опасно."

Той допълва - неговият канал използва едни и същи лодки през цялата година.

Обикновено през зимата цените скачат. Но Абу и още няколко трафиканти се надяват, че спада в цените ще накара някои от по-бедните бежанци да се навият на опасното пътуване.

Бежанците са раздвоени. 25-годишният Иса, от Алепо, е искрено притеснен от офертата на трафикантите. "Те казват - цената е $900 и след 6 часа сме в Гърция. Но това е доста по-евтино и доста по-дълго пътуване от онова, за което сме чували".

"Не им вярвам, на никой от тях, но ако не намерим нещо по-добро, ще трябва да приемем офертата", допълва сириецът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase