Снимка: БТА

Ясни са имената на атентаторите-самоубийци, извършили терористичния акт в Анкара миналата седмица, при който загинаха 99 души и близо 200 бяха ранени. Информацията е на в. "Хюриет", който се позовава на полицейски източник. Оказаха се верни и предположенията за връзка между атаката в турската столица и атентатът в пограничния турски град Суруч от края на юли.

Единият от двамата заподозрени Юнус Емре Алагьоз за атаката в Анкара е по-голям брат на атентатора-сомоубиец от Суруч Шейх Абдурахман Алагьоз. Според турските разследващи взривните устройства и при двата атентата, в Анкара и в Суруч, са идентични. Те са приготвени на тротилова основа и снабдени с поразяващи елементи – метални сачми.

По данни на турското следствие Юнус Емре Алагьоз е бил свързан с групировката "Ислямска държава“ и в продължение на няколко месеца се е намирал в Сирия, където е преминал подготвителен курс за направата на взривни устройства.

Както разказва бащата на другия терорист, Омер Дениз Дюндар, неговият син също е ходил в Сирия два пъти. През 2013 и 2015 г., като е оставал там за по няколко месеца. Дюндар два пъти е задържан от турските власти, но е освобождаван.

Междувременно съдът в Турция забрани на медиите в страната да отразяват разследването на атентата в турската столица Анкара. Решението влиза в сила незабавно и се отнася за вички видове медии. Те няма да имат право на публикуване и излъчване на новини, интервюта, критически и други материали по случая. Турските власти вече арестуваха двама души за връзки с обявената извън закона Кюрдска работническа партия по подозрение, че предварително са имали информация за нападението в Анкара и са я публикували в Туитър часове преди случилото се.

По темата вижте и видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase