Общ преглед

Украйна и Холандия решиха да удължат сътрудничеството в разследването на катастрофата с малайзийския Боинг над Донбас до 1 август 2016 г.

Украинската правителствена следствена вече представи доклад, в който се твърди, че МН17 е свален от ракета "Бук" руско производство, но с допълнението, че разследващата комисия продължава своята работа.

Още по темата

Украйна за пореден път обвини за катастрофата бунтовниците от Донбас. Според ръководителя на украинската правителствена следствена комисия Генадий Зубко ракетата е била изстреляна от територия под контрола на сепаратистите от самопровъзгласилата се Донецка народна република, а именно в района на Снежное. Той подкрепи твърденията си с видеоклип с компютърен модел на ситуацията, на който ракетата се движи срещу самолета.

"От 8000 малки парчета от шрапнел, 700 са попаднали в телата на пилотите", добави той.

Според Зубко украинските изводи съвпадат с данните в холандския технически доклад, но международното разследване не уточнява мястото, от което е изстреляна ракетата, нито кой я е изстрелял.

От руска страна обвиниха, че разследването не е безпристрастно и изпълнява политическа поръчка.

В декларация на Белия дом пък се казва, че холандското разследване е извършено професионално, според международните норми и препоръчителната практика, и трябва да служи като база за по-нататъшно разследване с цел да бъдат идентифицирани виновниците за свалянето на самолета, при което загинаха 298 души.

Вижте в галерията реставрацията парче по парче на сваления самолет, а във видеото по-долу и компютърна възстановка на полета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар