Снимка: Булфото, архив

Кандидатурата на бившата българска вицепремиерка Илияна Цанова беше одобрена за зам.-изпълнителен директор на фонда на "Плана Юнкер".

Това стана на съвместно заседание на комисиите по икономика и по бюджети на Европейския парламент късно снощи в Брюксел. Очаква се днес изборът ѝ да бъде потвърден с гласуване в пленарната зала.

Планът за инвестиции от €315 млрд. е марката на Комисията "Юнкер", чрез която тя се ангажира да възстанови европейската икономика и да се справи с високата безработица.

Още по темата

Евродепутатите одобриха снощи вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и бивш вицеканцлер на Австрия Вилхелм Молтерер за шеф на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), а българката за негова заместничка. Цанова получи подкрепа с 62 гласа, трима бяха против.

ЕФСИ  - основният инструмент на Плана "Юнкер", трябва да мобилизира частни инвестиции в ключови области като инфраструктура, образование, изследвания и иновации, както и да привлече рисков капитал за малкия бизнес.

По време на изслушването си в Европейския парламент Цанова получи множество въпроси за професионалния си опит и познанията си за рисковото инвестиране.

"Чувствам се уверена, че ще мога, чрез опита си, да допринеса за ЕФСИ. Финансирала съм проекти с много по-висок рисков профил от тези в ЕИБ", заяви тя.

Според нея ЕФСИ трябва да подпомага "проекти с доказана полза за растежа, конкурентоспособността и насърчаването на заетостта". Успехът му ще зависи от политическата воля на страните членки да премахнат пречките пред частните инвестиции. Цанова изрази желание да популяризира възможностите на фонда за привличане на допълнителни частни дружества като инвеститори на проектите и да включи на ранен етап насърчителните банки на страните членки във осигуряване на финансирането. Тя добави, че в страни, където публичните средства са недостатъчни, фондът може да допълва средствата по структурните фондове, като ЕФСИ поема най-високо рисковите инвестиции.

За кандидатурата на Цанова за първи път беше съобщено миналата седмица от излизащо в Брюксел издание "Политико", което я представи като номинация на Европейската комисия.

Илияна Цанова е на 39 г. и е била вицепремиер и министър за управление на европейските фондове в двете служебни правителства, съставени от президента Росен Плевнелиев. По-голямата част от кариерата ѝ - 12 годени, е преминала в Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон. Завършила е финанси в УНСС. В момента е председател на инвестиционен фонд за Западните Балкани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase