Снимка: архив Reuters

Русия отложи планиран наблюдателен полет над Турция по искане на турските власти, заяви днес руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС и Ройтерс.

Още по темата

"В съответствие с договора за открито небе руски специалисти трябваше да извършат на 12 октомври планиран наблюдателен полет със самолет "Ан-30Б" над територията на Турция, използвайки летищата в Ескишехир и Диарбекир", каза говорителят на министерството Игор Конашенков.

По думите му Анкара се е обърнала към Москва с искане за преместване на полета за по-нататък във връзка с провеждане на операции по сигурността.

"Вземайки предвид настоящата ситуация в Турция и официалното обръщение на нашите колеги, министерството на отбраната на Русия взе решение да премести въпросния полет в рамките на договора за открито небе за по-късен срок", заяви той.

По данни на министерството руски военни самолети са нанесли 55 удара в Сирия през последните 24 часа и са поразили 53 цели на групировката "Ислямска държава".

Конашенков каза, че в авиационната група на въздушно-космическите сили на Русия в Сирия са включени изтребители "Су-30".

Той заяви, че руски бомбардировачи "Су-24М" са унищожили голям транзитен пункт на "Ислямска държава" с подземни скривалища и складове за боеприпаси в провинция Латакия.

По думите му руски самолети са унищожили за 24 часа 25 укрепени района и отбранителни позиции на групировката в Сирия.

"За едно денонощие руски военни самолети унищожиха база на терористите в района на селището Салма в провинция Латакия, седем командни пункта на бойците, шест полеви лагера за подготовка на терористи, шест склада за боеприпаси", каза Конашенков.

Унищожени са били също така колона с автомобилна техника, мобилна минометна група и три подземни скривалища в Латакия, а бойни самолети "Су-34" са унищожили в провинция Идлиб лагер за подготовка на бойци на "Ислямска държава".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase