Снимка: архив Reuters

Президентските избори в Беларус, проведени вчера, не отговарят на демократичните стандарти, заявиха днес международни наблюдатели, цитирани от Ройтерс.

Президентът Александър Лукашенко спечели пети мандат на едни избори, които бяха свързвани с надежди за подобряване на отношенията със Запада, отбелязва агенцията.

Още по темата

"Ясно е, че Беларус има да извърви още доста път, докато изпълни демократичните си ангажименти", каза Кент Херщет, ръководителят на наблюдателната мисия за изборите в Беларус на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

"Неотдавнашното освобождаване на политически затворници и приветливият подход към наблюдателите бяха положително развитие. Това ни даде надежда, че ще се постигне по-голям напредък по отношение на изборите, но тя до голяма степен остана несбъдната", заяви той.

Херщет изрази особено разочарование от слабости при отчитането на гласовете.

Беларуските власти създадоха неравностойна предизборна среда, в която границата между кандидатурата на Лукашенко и интересите на държавата бе размита, каза още ръководителят на мисията на ОССЕ.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase