Снимка: Bulgaria On Air

Настоящият държавен глава на Беларус - Александър Лукашенко, спечели нов мандат на президентските избори. Той е събрал малко над 83 процента от гласовете. Въпреки убедителната победа редица неправителствени организации обвиняват властите в Беларус, че е имало редица нарушения в провеждането на изборите.

В провелия се вчера вот са участвали 51 процента от регистрираните в списъците избиратели. Втори след Лукашенко остава опозиционерът Татяна Короткевич.

Според дипломати външните министри на страните от ЕС ще премахнат санкциите срещу Беларус днес на заседанието в Люксембург. Това ще се случи след триседмични трудни обсъждания за това как да се отговори на действията на беларуския лидер, който помилва шестима политически затворници през август и беше домакин на мирните преговори за Украйна през февруари. Тези ходове отварят пътя на Беларус към Европа.

Въпреки че Лукашенко, поддържа близки връзки с Русия и е известен на Запад като "последния диктатор" на Стария Континент. Лукашенко направи един умел политически ход, като поздрави дисидентката журналистка и писателка Светлана Алексиевич, която получи Нобеловата награда за литература за тази година.

Лукашенко също така постави под въпрос изграждането на военновъздушна база на Русия в Беларус, с което направи рядко срещана отстъпка след организираните протести. Според дипломати санкциите на ЕС срещу 140 лица ще бъдат прекратени от края на октомври до края на февруари. Оръжейното ембарго ще остане в сила.

По темата вижте и видеото на Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase