Снимка: Reuters

Жертвите на двете координирани бомбени нападения в Анкара вече са 97, каза за ДПА представител на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) и добави, че възможно броят на загиналите да продължи да расте.

Официалните данни са за 86 убити, но според източника на ДПА лекари в Анкара са потвърдили, че жертвите са повече.

Представителят на ДПН, пожелал да остане анонимен, отхвърли като "глупости" твърденията на премиера Ахмет Давутоглу, че зад нападението стоят леви или кюрдски въоръжени групи.

Още по темата

Той каза, че сред заподозрените е "Ислямска държава", но в същото време заяви, че партията му обвинява и турската държава, която според нея "или е организирала, или не е предотвратила" атентата.

Източникът от ДПН изрази опасения, че заради случилото се правителството ще поиска да бъдат отменени извънредните парламентарни избори, които трябва да се състоят на 1 ноември.

Около 10 000 души преминаха днес по "Истиклял" - един от най-големите булеварди на Истанбул, за да протестират срещу днешните два самоубийствени атентата в турската столица Анкара.  Полицейското присъствие беше сериозно, но органите на реда не се намесиха, съобщи фоторепортер на Франс прес.

Някои от демонстрантите носеха плакати, на които пишеше: "Държавата е убиец" и "Знаем кои са убийците", повтаряйки появилите се непосредствено след взривовете твърдения, че той е дело на турските власти.

Правителството категорично отрече и каза, че той е извършен от терористични организации.

Протести днес имаше и в други турски градове, включително в Измир, Батман, Диарбекир, съобщи агенция Доган. В Диарбекир полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase