Снимка: архив, Reuters

Руската армия задейства в сирийския конфликт и военноморския флот, констатира "Газета". Вчера руските военноморски сили изстреляха от Каспийско море 26 ракети, които минаха над Ирак и Иран и поразиха 11 цели в Сирия на почти 1500 км разстояние.

Ударени са позиции на "Ислямска държава" и на други радикални ислямистки групи, посочва Би Би Си. Русия за пръв път в най-новата история използва на такава дистанция в бойни условия корабни крилати ракети.

Фактически в Сирия се състоя вчера бойното кръщение на ракетните комплекси "Калибър", наричани още руските "Томахок", посочва "Газета".

Още по темата

"Лента" помества подробности за "историческото събитие" и ракетите, изстрелвани от тези установки - в случая крилатите ракети с далечен обсег 3М14, предназначени за удари по наземни цели. Точните им данни все още не са известни, но според руските военни обсегът при изстрелване от надводни кораби е до 2600 км, а от някои типове подводници - до 1500 км. Произвежданите ракети носят конвенционални или ядрени заряди, се казва в материала.

Терористите имат съвсем примитивна ПВО и нямат средства за радиоелектронна борба. Затова употребата на далекобойни нискозабележими прецизни оръжия едва ли е била абсолютно необходима. Ударите са имали и друга, "демонстративна" цел, пише електронният вестник.

Стрелбата с "Калибър" е не толкова военна, а най-вече военнополитическа акция, целяща да покаже на страните от региона и водещите световни сили колко са сериозни намеренията на Русия в Близкия изток. Отново се демонстрира и новият облик на руската армия след военната реформа. Сега "на външните наблюдатели явно ще се наложи да свикват, че Русия може самостоятелно да прави въздушни кампании в третия свят", добавя "Лента".

Русия за пръв път от много години демонстрира пред света военните си възможности - това е ново явление, променящо политическия пейзаж в Близкия изток. Досега никой не се интересуваше от военните възможности на Русия, защото те бяха демонстрирани само на учения, отбелязва политологът Андрей Сушенцов, цитиран в "РБК дейли".

Започна втората фаза от антитерористичната операция на Русия. Прословутата "умерена" Сирийска свободна армия заяви, че обединява усилия с бойците от Фронта "Ан Нусра" и "Ахрар аш Шам" в провинция Хомс, твърди "Правда". "Ще се изправим заедно срещу очакваното сухопътно настъпление на (сирийския президент Башар) Асад, подкрепяно от ВВС на Русия", заявил бунтовнически командир, цитиран според "Правда" от сайта syriadirect.org.

Русия смята за противник "всички, взели оръжие в ръце в борбата срещу легитимното правителство на Башар Асад. Тази позиция се вмества в рамките на международното право", заявява изданието.

Западът според него "все още е гроги след стремителните действия на Путин", но американски военни източници допускат "умерените въстаници" да получат значителна помощ, "дори да им бъдат доставени зенитни ракетни комплекси, способни да поразяват модерните руски самолети".

"Очаквам Русия да бъде осъдена много сурово на думи и много сериозно да й се противодейства по дипломатическа линия", коментира арабистът Ахмет Ярликапов. "Турция също доста ясно заяви своите позиции. И е твърде вероятно Западът и Турция да подсилват занапред опозицията срещу Асад", добавя той.

Багдад може да отправи до Русия молба да започне въздушна операция срещу позиции на ИД в Ирак, прогнозира "Комерсант", като се позовава на Хаким аз Замили, оглавяващ иракската парламентарна комисия за отбрана и сигурност.

"Смятам, че през следващите дни и седмици Ирак ще бъде принуден да помоли Русия да нанесе въздушни удари и това зависи от успеха им в Сирия", заяви вчера депутатът.

Освен това Багдад информира, че в началото на ноември Москва ще бъде посетена от иракска парламентарна делегация, която цели по-подробно да проучи възможностите за активизиране на двустранното сътрудничество в борбата с ИД, включително чрез размяна на разузнавателни данни.

За искане на помощ от Москва приканват според вестника и редица шиитски политически партии в Ирак, подкрепяни от Иран, включително проиранската "Бадр", чието военно крило се сражава срещу радикалните ислямисти. Политици сунити обаче с не по-малка решимост критикуват идеята като "дестабилизираща" за Ирак и Сирия, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase