Ахмет Давутоглу. Снимка: архив, Reuters
fallback

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу призова Русия да зачита турското въздушно пространство, заявявайки, че страната му няма "да прави никакви отстъпки" по въпроси, засягащи сигурността на границите й, предаде Асошиейтед прес.

Давутоглу отново разкритикува въздушните удари на Русия срещу Сирия, подчертавайки, че те поразяват цели на умерената сирийска опозиция и подсилват "Ислямска държава".

Oще по темата

По думите на премиера само два от общо 57 въздушни удара на Русия в Сирия са поразили "Ислямска държава", предаде Ройтерс.

Турският правителствен глава заяви, че не желае сирийският конфликт да се превръща в криза между НАТО и Русия. Той настоя Москва да уважава позициите на Турция по отношение на сигурността.

Руски военни самолети нарушиха турското въздушно пространство в два случая през уикенда, предизвиквайки остри протести на съюзниците на Турция в НАТО. В отговор Турция вдигна свои изтребители F-16 и повика посланика на Русия, за да му връчи протест.

По-рано министерството на външните работи на Турция съобщи, че Турция е отворена към идеята за среща между турски и руски военни представители в Анкара, за да се избегне бъдещо навлизане на руски самолети в турското въздушно пространство.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

БГ

преди 8 години

С ТАЗИ ВОЙНА СЕ РАЗБРА КОЙ КОЙ Е,АКО САЩ НЕ Е ЗАД ТУРЦИЯ,ТЯ ЩЕШЕ ЛИ ТАКА ДА МЪРМОРИ,ПИТАХА ЛИ ТУРСКИЯ НАРОД КАКВО МУ Е МНЕНИЕТО,НАДАЛИ,ТОГАВА КЪДЕ Е ДЕМОКРАЦИЯТА,В СИРИЯ ИЛИ В ТУРЦИЯ,НАДАЛИ В САЩ,НАРОДА ИМ ИСКА ВОЙНИ.ТОГАВА КОЙ С КАКВО ПРАВО РАЗДАВА ДЕМОКРАТИЧНИ ЦЕННОСТИ,САМО ЗАРАДИ ЛИЧНИТЕ СИ ИНТЕРЕСИ.СЪРБАЙТЕ СИ ПОПАРАТА ГОСПОДА ЗАПАДНИ ДЕМОНКРАТИ.

49

БГ

преди 8 години

НАТО ЩЕ ОСВОБОДИ КЮРДИТЕ СЛЕД КАТО СЕ РАЗШИРИ В ТУРЦИЯ.

48

БРАВО!

преди 8 години

По думите на премиера само два от общо 57 въздушни удара на Русия в Сирия са поразили "Ислямска държава", и " предаде Ройтерс."(!)Значи според преданията на Ройтерс и твърденията на премиера руснаците са ударили 55 пъти спонсорирани от Анкара и НАТО други терористи в Сирия!ми браво а руснаците!

fallback