Снимка: архив, Reuters
fallback

Дълго време страните, намирали се преди в т.нар. социалистически лагер, бяха доволни, че сега са "под крилото на Запада". Те не получиха повече суверенитет, по-скоро обратното. Затова пък се увеличиха ситостта и комфортът, пише руското издание "Свободная пресса".

Изданието обаче поставя въпроса дали с изострянето на икономическите и социално-политическите проблеми в Европа източноевропейските страни няма да поискат отново да се върнат "под опеката" на Русия.

Не вярвам в трайността на ЕС, казва президентът на Академията по геополитически проблеми Леонид Ивашов.

Той казва, че исторически Европа никога не е била единно пространство. В нея винаги  са съществували вътрешни държавни съюзи, които постоянно са воювали или са си съперничили един с друг, обяснява експертът.

“По времето на разпада на СССР страните от Източна Европа се надяваха, че сега ще ги приемат „в Европа“, където те ще заживеят в комфорт и свобода. За Западна Европа обаче държави като Гърция, България, Унгария никога не са били европейски в пълния смисъл на думата. Те ги възприемаха като един вид „второ европейско качество“, казва Ивашов.

Той казва, че още по времето на Ялтенската конференция е било решено, че Европа ще бъде управлявана от страните победители. „Докато Европа беше разделена на съветски и западен лагер, американците трябваше да се сдържат, да не диктуват открито волята си на европейските си съюзници предвид „руската заплаха“. Сега, след като държи практически цяла Европа, те оказват политически натиск върху европейските „хегемони“ - Германия и Франция. А те от своя страна оказват натиск върху по-малките си съседи“, казва Ивашов.

Като пример той казва, че веднага, когато германският канцлер Ангела Меркел е споменала, че президентът на Сирия Башар Асад не е толкова лош, и избухна скандалът с „Фолксваген“.

Според Ивашов през последните десетилетия в Европа се е сформирала „американска колона“, която щяла да подкрепя САЩ при всички обстоятелства. Експертът смята, че тук влизат Полша, прибалтийските страни, а вече и България. Елитът на тези държави е изцяло зависим от САЩ, казва Ивашов.

Според него в обозримо бъдеще източноевропейските страни няма да могат да излязат изпод влиянието на Запада. Най-малкото – докато съществува ЕС, те ще се държат за него, казва Ивашов. Ако Русия беше показала алтернатива на страните от Централна и Източна Европа, тогава нещата биха могли да се променят, казва още Ивашов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

192

seira

преди 8 години

"ДРУГАРЯТ" ЛЕВАШОВ НЕ Е НА 100% ПРАВ!РУСИЯ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ АЛТЕРНАТИВА ЗА СТРАНИТЕ ОТ ЕВРОПА!АЛТЕРНАТИВАТА Е:СИЛЕН И НЕЗАВИСИМ ЕВРАЗИЙСКИ СЪЮЗ, ВКЛЮЧВАЩ СЕГАШНИЯ ЕС И РУСИЯ "ОТ АТЛАНТИКА ДО ВЛАДИВОСТОК", ОСНОВАН НА ПРИНЦИПА НА СУВЕРЕНИТЕТА НА ОТДЕЛНИТЕ НАЦИОНАЛНИ ДЪРЖАВИ, НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА!МОЩТА НА ЗАПАДНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ, СЪЧЕТАНА С РЕСУРСИТЕ НА РУСИЯ И СТРАНИТЕ ОТ ОНД, ОБЕДИНЕНИ ОТ МОРАЛА И КУЛТУРАТА НА ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙЦИТЕ - ТОВА Е "РАКЕТАТА", КОЯТО ЩЕ ИЗСТРЕЛЯ СВЕТА В ХХ-ВИ ВЕК!!!

191

брей

преди 8 години

България няма да поиска да е под крилото на Русия, но съм сигурен, че не желае да има нещо общо със западноевропейката "демокрация", която срина иконокиката и и подкрепя украинци, палещи живи хора и сирийски опозиционери, канибалстващи пред камера."" Сринаха я разни комунисти, с генералната подкрепа на продажният и лаком БЪЛГАРИН...който не се научи да си плаща, да не дава подкупи, ракия и агнета... мисли само каква измама и мизерия да сътвори, за да мине тънкана, трае си и се чеше по...

190

брей

преди 8 години

Никви крила, никви лади, москвичи... никви такива извращения!!!

fallback