Ахмет Давутоглу. Снимка: архив, Reuters
fallback

Руската намеса в Сирия ескалира кризата, заяви турският министър-председател Ахмет Давутоглу.

Той каза, че Москва е обяснила нарушаването на турското въздушно пространство от неин самолет като "грешка" , предаде Ройтерс.

Давутоглу каза това в интервю за турската телевизия Хабертюрк, след като бе съобщено, че в събота руски боен самолет е навлязъл в турското въздушно пространство край сирийската граница, което е накарало Анкара да изпрати два свои изтребителя, за да го прехванат.

Oще по темата

Границите на Турция трябва да се уважават, не препоръчваме на никого, приятел или враг, да ги нарушава, заяви турският премиер, цитиран от интернет сайта на телевизия Хабертюрк.

Давутоглу подчерта, че независимо коя е държавата нарушител на турското въздушно пространство, тя ще бъде предупредена приятелски. Той изтъкна обаче, че "правилата за ангажиране са валидни и турските въоръжени сили са упълномощени".

"Сирия не е съсед на Русия, а съсед на Турция. Не препоръчваме на никого, приятел или враг, да нарушава границите на Турция", заяви премиерът.

Давутоглу подчерта, че кризата в Сирия не е започнала от вчера и че в продължение на четири години страната му се опитва да убеди членката на Съвета за сигурност на ООН да предприеме действия. По думите му обаче Русия не извършва операции в района, където се намира "ДАЕШ" (един от акронимите на джихадистката групировка "Ислямска държава").

"Каналите ни (за комуникация) с Русия по този въпрос са отворени. Обсъждаме това, което е нужно. Надявам се, че ще се откажат от грешния подход", заяви още турският министър-председател.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

66

БГ

преди 8 години

КОМШУ,ХИЛЯДИ ТУРИСТИ РУСКИ ОТ ТУРСКИТЕ КУРОРТИ ЩЕ СЕ ПРЕХВЪРЛЯТ В ГЪРЦИЯ,НИЕ ПАК НЯМА ДА СПЕЧЕЛИМ,АБЕР ДА ВИЕ.И ДА НАРУШАТ НАШЕТО ПРОСТРАНСТВО НЯМА КАК ДА РАЗБЕРЕМ,ЗАЩОТО СМЕ ПО ДОЛНИ *** СЪБУТИ ОТ САЩ И ТУРЦИЯ С ТАКА НАРЕЧЕНАТА ДЕМОНКРАДАЦИЯ.

65

БГ

преди 8 години

ХА,ХА,ХА,ХА ГОЛЯМ МАЙТАП КОМШУ.

64

Анонимен

преди 8 години

"нейбърчета" не се заигравайте с Батко, че ако ви почне ще ви върне във времето на османската империя. Хубава държава сте си съградили хубави хора сте и самите вие да си живеем мирно и тихо и да ги оставим големите да се оправят един друг, че като гледам голямо "Е..не" е почнало. Не че нещо ама "тея ако скочат и ще ви разточат" за един месец и няма даже да ви осетят. Много техника, много армия, абе въобще надарени са с всичко по много да не гризнете от "многото"

fallback