Снимка: БТА
fallback

Руски бойни самолети днес нанесоха удари по контролираната от джихадистите военновъздушна база Табка в северната провинция Ракка, крепост на "Ислямска държава", както и по райони в западната и източната част на страната. Това съобщи базираната в Ливан телевизия "Ал Маядин", която се позовава на кореспондента си в Сирия, предаде Ройтерс.

Нападението срещу базата изглежда е първото срещу известна мишена на "Ислямска държава", отбелязва агенцията. Джихадистите превзеха базата през август 2014 г. и убиха десетки пленени правителствени войници.

Руската авиация ударила също селски райони в провинция Дейр аз Зур, контролирана от "Ислямска държава", както и райони в западната провинция Хама.

По-рано днес иракският премиер Хайдер ал Абади заяви, че целта на Русия в Сирия е да се бие срещу "Ислямска държава". Според него би било много изненадващо руските самолети в Сирия да бомбардират други групировки, предаде Франс прес.

"Русия наистина иска да се бие с ИД и да насочи военната си машина срещу ИД", заяви Абади в интервю за френската телевизия Франс 24. "Според (руския президент Владимир) Путин, Русия възприема ИД като пряка заплаха за националната си сигурност", каза той.

"Би било много изненадващо" руските бомбардировачи да удрят други групировки, различни от ИД, "защото днес в редиците на ИД се бият над 2000 руснаци - опитни бойци, терористи, престъпници", изтъкна иракският премиер.

"Ако те се върнат в Русия, ще предизвикат там хаос. Затова смятам, че е в интерес на Русия да се бие срещу ИД и пожелавам това наистина да стане", добави той.

"Споделянето на информация с Русия и Иран е и в наш интерес. Ние обаче нямаме намерение да водим някаква операция в Сирия или да участваме в такава. Нашата цел е да прогоним ИД от Ирак", подчерта Абади.

Ирак, Русия, Иран и сирийският режим решиха да създадат разузнавателен център в Багдад за по-ефикасна борба срещу ИД, която от юни 2014 г. е превзела големи части от иракската територия, а също така контролира голяма част от Източна Сирия.

Вчера Русия нанесе първите си въздушни удари в Сирия, а днес извърши нови бомбардировки. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Индъстриъл Милитъри

преди 8 години

Хамериканските "умни" бомби са специализирани в трепането на сватбари, като с помощта на фината настройка може да се зададат сетинги да изтрепеш само родата от страната на булката или младоженеца. Но виж бомбардирането на летища е сложна работа. Там сработва системата identify-friend-or-foe и не разрешава да стреляш по свои.

46

бг

преди 8 години

Сипвате оцветена вода в кенефите на Ердоган и Давутоглу и тази оцветена вода ще изплува в кенефите на идилците.Ще трябва да има някаква връзка.

45

бг

преди 8 години

Досега американците са "нанесли" ЕДИНАДЕСЕТ ХИЛЯДИ въздушни "нападения"срещу саудитските джихадисти,обаче тази база досега си е стояла непокътната.

fallback