Джон Кери. Снимка: архив, Reuters
fallback

САЩ се отказват от искането за незабавна оставка на сирийския президент Башар Асад и настояват за методичен, управляем преход на властта в тази страна. Това заяви в интервю за Си Ен Ен държавният секретар на САЩ Джон Кери, информира руският електронен в. "Лента".

Кери отбеляза, че сирийският конфликт не може да бъде решен, без да се включат и сунитите в политическия живот на страната, което ще изисква "известно време".

Той призна, че досегашният подход на Вашингтон се е оказал нежизнеспособен. По думите на Кери незабавна оставка на Асад би могла да предизвика "крах" и разрушаване на гражданските институции в Сирия, посочва изданието.

Oще по темата

"Трябва да се гарантира подреден преход (на властта), управляем преход, за да няма страх от възмездие, отмъщение, опасения за собствения живот", цитира "Лента" американския държавен секретар.

Кери нарече "възможност" за САЩ включването на Русия в решаването на сирийския конфликт. Според него обаче, ако Москва продължи да подкрепя алауитското правителство на Асад, ще си има проблеми с близкоизточните страни с преобладаващо сунитско население. "Това означава, че тя (Русия) също може да стане мишена за джихадистите", предупреди висшият дипломат на САЩ.

Вашингтон смята за сравними заплахите, произтичащи от терористичната групировка "Ислямска държава" и от президента на Сирия Башар Асад, пише обаче "Комерсант". Такъв сигнал е отправил според всекидневника американският вицепрезидент Джо Байдън, отговорил на негов въпрос в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

"Така стана окончателно ясно, че нюйоркската среща между президентите на Русия и на САЩ Владимир Путин и Барак Обама не е довела до промяна в позициите по сирийския въпрос", гласи изводът на изданието.

"Имаме две битки - с "Ислямска държава" и с Башар Асад, който трябва да се оттегли", заявил Байдън, запитан дали е възможно сътрудничество с Русия по сирийския въпрос.

Москва твърди, че ефикасна борба с терористите не може да се води без сирийските правителствени войски. Властите на Русия обаче неведнъж са отбелязвали, че съдбата на Асад трябва да бъде решена от самите сирийци и никой друг, напомня "Комерсант", цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

морски

преди 8 години

Слава на Русия!

15

Анонимен

преди 8 години

Политиците от САЩ и техните слугински страни, включително и България, живеят в тяхната си паралелна вселена. Докато хората ясно виждат какво направиха те (сринаха Близкия Изток до основи с бомбите си, сринаха Либия по същия начин), политиците им говорят коренно различни неща. Сега САЩ разбраха, че тотално объркаха нещата и се чудят как по-тихо да избягат и да оставят друг да оправя разрушенията. Трябва да се махнем от НАТО час по-скоро, членството там е толкова срамно, колкото съюза с Хитлер.

14

Анонимен

преди 8 години

Джон Кери смесил анаболи, дрога и доста алкохолПрочети още на: dnes.bg/crime/2015/09/30/djon-keri-smesil-anaboli-droga-i-dosta-alkohol.278097

fallback