Снимка: БТА
fallback

Русия е нанесла удари по време на около 20 полета в Сирия и е поразила 8 цели, свързани с групировката Ислямска държава, обяви руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС и Ройтерс.

Oще по темата
Днес руските въздушно-космически сили нанесоха точни удари по 8 обекта на терористичната група ИД на територията на Сирия. Бяха изпълнени около 20 полета на руски самолети, каза говорителят на министерството на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

В резултат на ударите са били поразени складове с боеприпаси, въоръжение, горивни материали, военна техника, поясни говорителят.

Команден пункт на ИД, намиращ се в планинска местност, също беше напълно унищожен, каза той.
Всички удари са били нанесени след въздушно-разузнавателни мисии и уточняване на данни, получени от щаба на сирийската армия, поясни говорителят.

Обекти на гражданската инфраструктура и околни райони не са били поразени при ударите, добави Конашенков.

Министерството на отбраната на Русия разпространи видеокадри от ударите по унищожения команден център на ИД в планинската местност.

Междувременно британският премиер Дейвид Камерън заяви, че руските удари в Сирия биха били от полза, ако са насочени срещу групировката Ислямска държава, но предупреди, че действия срещу опоненти на президента Башар Асад ще бъдат стъпка назад, предаде Ройтерс.

Ако тези удари са част от международните действия срещу ИД и срещу ужасяващия култ към смъртта, който те насаждат, то тези удари са добро нещо, но от друга страна, ако това е действие срещу Свободната сирийска армия и в защита на диктатора Асад, това е очевидно стъпка назад, но нека видим какво точно се случва, заяви Камерън, който е на визита в Ямайка.

Същевременно в Ню Йорк британският външен министър Филип Хамънд приветства руското намерение да използва сила срещу ИД в Сирия, но каза, че Москва трябва да потвърди, че нейните въздушни удари са насочени срещу ИД и срещу свързани с Ал Каида групировки, предаде Ройтерс.

Много важно е Русия да потвърди, че военните й действия тази сутрин са били насочени срещу ИД и свързани с Ал Каида цели, а не срещу умерените опоненти на режима на Асад, каза Хамънд.

Действия в подкрепа на сирийския режим са несъвместими с ефективното водене на война срещу ИД в Сирия, добави той.

Сирийският министър на външните работи Уалид Муалем заяви, че всяка страна, която е взела на прицел Ислямска държава и други екстремистки групи в Сирия, трябва да координира действията си и да сътрудничи на правителството на Башар Асад, предаде Ройтерс.

Онези, които действително искат да се борят с тероризма в Сирия, трябва да координират действията си и да сътрудничат с правителството на Сирия, чиято армия се бори с тероризма, заяви Уалид Муалем на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на темата за борба с тероризма.

Той каза, че Сирия решително поддържа инициативата на руския президент Владимир Путин за създаване на международна коалиция за борба с ИД, предаде ТАСС. Муалем припомни, че борбата срещу ИД трябва да се води с участието на правителството на Сирия.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

red

преди 8 години

"Днес руските въздушно-космически сили нанесоха точни удари по 8 обекта на терористичната група" ... хахахаха все едно чета статия в Работническо Дело хахахахахахахаха

60

Говорит Москва

преди 8 години

Този Уалид Муалем прави вече изказвания, свързани с баланса между световните сили в Сирия... А само преди месец неговото мнение не значеше нищо. Как се променят нещата, когато зад гърба ти стои военна сила. От човек борещ се, за да запази разклатеното си положение, става авторитет по международните въпроси... Нещата от живота, така да се каже!

59

НФБ

преди 8 години

САЩ веднъж за винаги да престане да налага своя модел...да престане да по държа опозиции..защото и другите страни могат да отговарят огледално а от това света няма да стане по сигурен...

fallback