Снимка: архив Reuters

Норвежкият масов убиец Андерш Беринг Брайвик заплаши, че ще се започне гладна стачка в затвора, съобщи Би Би Си.

Брейвик твърди, че от 2 септември насам е държан в почти пълна изолация, а надзорниците му позволяват само по един час на ден извън килията.

Преди 4 години Брайвик хладнокръвно уби 77 души в младежки лагер на остров Ютойя, като преди това взриви бомба в централната част на Осло. През 2012 година той получи 21-годишна присъда за престъпленията си.

Неговите твърдения за влошаващите се условия в затвора бяха разпространени в писмо до медиите в Швеция и Норвегия. В него 36-годишният Брайвик твърди, че строгите условия в затвора са го принудили да отпадне от обучението си по политически науки към университета в Осло, който той посещаваше дистанционно. През юли той беше приет като редовен студент. От университета поясниха, че всички затворници в Норвегия имат право на висше образование, стига да са издържали приемните изпити.

"Ученето и кореспонденцията не са възможни в такива обстоятелства, и това важи за всеки, който е изолиран при такива условия!", пише Брейвик. Твърди още, че ако условията му продължат да бъдат същите, той ще продължи с гладната си стачка докато не умре, съобщават норвежки медии. Брейвик и преди се е оплаквал от "нехуманните" условия в затвора, като например студено сервирано кафе.

"Няма човек на гладна стачка в затвора Скиен", където е държан Брейвик, твърди директорът на институцията Оле Крисофер Борхауг пред Би Би Си. Той обаче не коментира условията на конкретни затворници. Норвежкият министър на правосъдието Андерш Анундсен също отказа коментар по обвиненията на Брейвик.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase