Снимка: БГНЕС

В руските училища отново се провежда военно обучение след нахлуването на Русия в Украйна, предаде Ройтерс. То стана част от учебната програма за първи път в пост-съветската епоха, след като беше отпаднало от нея.  

В южния град Владикавказ този месец тийнейджъри в камуфлажни униформи се редуваха да стрелят с оръжия и се упражняваха в оказване на първа помощ под наблюдението на инструктори.

"По-лесно е да се стреля с пистолет. А с автомат е по-трудно да се прицелиш", каза 14-годишният Давид, слабичко момче с черна коса и очила. Той смята, че тренировките с огнестрелно оръжие "ще улеснят живота му" в бъдеще.

Военната служба е задължителна за младите мъже в Русия, която води война срещу Украйна вече трета година.

Сергей Меняйло, пенсиониран вицеадмирал, който сега е лидер на руския регион Северна Осетия, спомена конфликта в изказването си пред младежите, като им каза, че обучението ще им помогне "да изпълнят военния си дълг в екип", ако един ден им се наложи да се бият.

В края на 2022 г. Министерството на образованието издаде постановление, с което въведе базово военно обучение в учебната програма като част от предмет, наречен "основи на безопасността на живота". Критиците виждат в това част от нарастващата милитаризация на руското общество от началото на войната.

Борис Кантемиров, местен ръководител на доброволческа организация, която подкрепя въоръжените сили, заяви, че обучението предоставя умения, от които би имал нужда всеки войник.

"Всеки трябва да умее да спасява човешки живот, да борави с оръжие и да е физически здрав", каза той пред Ройтерс на фона на изстрели от полигона./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase