Снимка: Bulgaria On Air

Ключова среща между американския президент Барак Обама и руския му колега Владимир Путин ще се състои днес в Ню Йорк в рамките на Общото събрание на ООН. Кризата в Сирия, борбата срещу терористичната групировка Ислямска държава, ситуацията в Украйна и доколко Москва спазва договореностите от Минск са сред водещите теми в дневния ред на разговорите между двамата лидери.

Още по темата

Според представители на Белия дом американският държавен глава ще поиска да разбера от руския си колега как Москва смята да се противопостави на Ислямска държава като увеличава военното си присъствие в Сирия. В интервю за телевизия CBS Путин заяви, че Русия не планира участие във военни действия на територията на Сирия.

По думите му над 2000 екстремисти от страни от бившия Съветски съюз се намират на територията на Сирия, а целта на Москва е да помогне на президента Башар Асад да се бори с тях.

Преди днешната среща министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че Москва не моли за нищо световната общност. Напротив, тя е готова да помогне за постигането на целите за световното развитие и на никого не налага политически модели и ценности.

Той допълни, че въпреки икономическите трудности на страната Русия остава надежден партньор за развиващите се страни. Анализатори коментират, че срещите между Путин и Обама в последно време са рядкост заради разногласията по повод украинската криза. Последно те се видяха преди една година. Миналата седмица Путин се опита да стопли отншенията с американците с комплименти.

Той заяви, че цени откритостта и креативността на американците, което им дава възможност да разкрият вътрешния си потенциал и благодарение на това постигат смайващи резултати в развитието си.

По темата вижте и видеото на Bulgaria ON AIR.

Още новини от "Свят" четете в bgonair.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase