Петро Порошенко. Снимка: архив, Reuters

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че страната му няма да изпълни целите на ООН за устойчиво развитие, докато Русия не прекрати военната агресия срещу нея, предаде ДПА.

В изказването си на Срещата на върха на ООН за приемането на Дневния ред за развитие Порошенко изтъкна, че мирът и свободата са необходими за постигане на целите на устойчивото развитие през следващите 15 години, но руските действия пречат на Украйна да напредва по този път.

"Устойчиво развитие не се постига, когато се чуват експлозии и мирни жители биват убивани", добави украинският президент.

В изказването си Порошенко заяви също, че Украйна иска да получи оръжие, за да се защитава по-ефективно, като уточни, че не става дума за смъртоносно оръжие, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Президентът призова западните страни да помогнат на Украйна, защото тя представлява преден пост за защита на мира и демокрацията.

По време на изказването на Порошенко руската делегация напусна залата на Общото събрание на ООН, съобщи пред ТАСС високопоставен руски дипломат. "Ние напуснахме залата в знак на протест срещу откровено политизираната и агресивна реч, която изобщо не отговаряше на темата на срещата", изтъкна източникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase