Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters
fallback

Русия оказва в Сирия военна помощ на легитимната армия на президента Асад, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС. Той каза това в интервю пред американския журналист Чарли Роуз за телевизии Си Би Ес и Пи Би Ес в навечерието на 70-ата сесия на Общото събрание на ООН.

По думите му руското присъствие в Сирия се изразява в момента в доставка на оръжие за сирийското правителство, обучаване на персонал и оказване на хуманитарна помощ на сирийския народ.

Oще по темата

"Там има само една легитимна армия - това е армията на президента на Сирия Асад", посочи руският президент.

Той изрично подчерта, че военната подкрепа за незаконните структури не отговаря на принципите на съвременното международно право и на устава на ООН. Той допълни, че военна помощ може и трябва да се оказва само на легитимни правителства или на страни, с тяхно съгласие или по тяхна молба или по решение на Съвета за сигурност на ООН.

"В случая става въпрос за молба за оказване на военно-техническа помощ, което ние правим в рамките на абсолютно законни международни договори. Поддържаме абсолютно легални правителствени структури", отбеляза руският президент.

"Според интерпретацията на някои наши международни партньори, на силите на Асад противостои опозицията, но в действителност реално армията на Асад се бори с терористичните организации", посочи Путин.

В интервюто той се позовава на отчети на представители на Пентагона пред Конгреса на САЩ за американското обучение на бойни части на сирийската опозиция. По думите му в крайна сметка вместо 5 до 12 хиляди бойци, са били подготвени общо 60, а с оръжие в ръка са едва 4 или 5 души - всички останали са преминали на страната на Ислямска държава с американското оръжие.

Руският държавен глава припомня, че Русия предлага сътрудничество и на страните от целия регион.

"Опитваме се да създадем някаква координационна структура. Лично информирах за това президента на Турция и кралете на Йордания и Саудитска Арабия", каза Путин, като допълни че за това са били информирани и Съединените щати, външният министър Джон Кери е разговарял подробно по този въпрос с руския си колега Сергей Лавров, а и военни представители на двете страни са обсъждали темата.

"Ще се радваме, ако намерим обща платформа за съвместни действия против терористите", отбеляза руският президент.

В изказването си пред Общото събрание на ООН Владимир Путин ще засегне въпроса за реформата в ООН, ще призове за усилията за борба с тероризма и ще даде оценка на сегашната ситуация в международните отношения като цяло. Той представи всичко това в интервюто си пред Чарли Роуз.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

128

Българин

преди 8 години

Зашо го плюете бе !? Като сте толкова американофили ,виждате ли докъде докара Америка изтока ,кръв, сълзи ,трупове .Това ли е прочутата американска демокрация или е един голям фалш ,и кога ще разберете ,че Америка се интересува единствено от природните ресурси на света И ХИЧ НЕ И ПУКА за хората.Ако Асад не е легитимен ,кой е тогава сигурно ИДИЛ !!? Не съм русофил ,но свалям шапка на Путин -за мен и не само за мен той е велик политик който ше направи Русия водещата държава в света ,само време тря

127

аха

преди 8 години

Войната в Сирия срещу ИДИЛ ще приключи защото Путин каза че и сам може. Иначе мощната коалиция на САЩ от 60 държави (!) щеше да си пуца срещу партизаните още 15 години - до пълна ислямизация на Европа.

126

do 237

преди 8 години

Друго си е да те управлява Плювко: държавата изцяло под американско командване (само някой дето си мислят, че да си слуга на САЩ, означава американска заплата), не знаем кой гърми, кой какво продава от България. Полезните изкопаеми подарени, енерго-дружествата подарени, армия от , воюваща ЕДИНСТВЕНО за интересите на САЩ, прекъсване на търговия (вкл. туризъм) защото САЩ искат, приемане на бежанци (?) защото САЩ искат. Добре ли сте ***? Къде е България в случая? А българите?

fallback