Снимка: архив, Reuters
fallback

Руското министерство на отбраната обяви, че военноморските сили в най-скоро време ще започнат учения в източната част на Средиземно море. Ученията, които ще продължат през октомври, се провеждат в момент, когато явното засилване на руското военно присъствие в Сирия предизвиква безпокойството на Запада, отбелязва Франс прес.

Представител на руското министерство на отбраната заяви, че интензивността на бойната подготовка в руската армия "традиционно нараства" през септември и октомври, предаде ТАСС.

От министерството уточниха, че учението е планирано още в края на миналата година и в него ще участват гвардейският ракетен крайцер "Москва", стражевият кораб "Сметливи", големият десантен кораб "Саратов" и други кораби.

Маневрите включват над 40 бойни упражнения, включително ракетни и артилерийски стрелби по надводни и въздушни цели, издирвателно-спасителни действия, тренировки по оказване на помощ на търпящи бедствие кораби.

В съответствие с международното морско право районът на ученията предварително е обявен за представляващ опасност за мореплаването и въздухоплаването.

Ракетният крайцер "Москва" днес отплава от пристанището в Севастопол на Кримския полуостров и се насочи към Босфора, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на руското министерство на отбраната.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков днес отказа да коментира съобщенията, че Русия била готова еднолично да участва в бойната операция срещу терористите в Сирия, ако САЩ откажат да координират действията на международната коалиция с Москва, Дамаск и Техеран, предаде ТАСС.

"Сега много се спекулира в медиите /по този въпрос/, повечето спекулации нямат нищо общо с действителността, да се коментира всяко такова съобщение би било глупаво и непродуктивно", заяви Песков. Той добави, че не му е известно за някакви планове на Кремъл да поиска от парламента разрешение за използване на руски войски в Сирия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Анонимен

преди 8 години

Жалко, че моралът не позволява Русия да пусне 2-3 от големите балистични ракети право в централата на ИД, да видят малко и те истинска война. Ще трябва да гледаме как ги избиват козметично и деликатно, със самолети и ракети. Разбирам, че пилотите трябва да потренират, оръжията да се тестват, старите руски танкове да направят място за новите, обаче можеше и по-бързо да стане.

56

Анонимен

преди 8 години

И сам войнът е войн.

55

Говорит Москва

преди 8 години

Подобна бойна групировка говори за сериозни намерения на руснаците в района. Противодействието срещу тях ще е трудно. Ако на ИД не бъде противодействано незабавно от други сили, и мястото на джихадистите не бъде заето от легитимна военна сила, руснаците ще се настанят в района трайно.

fallback