Снимка: архив, Reuters

Русия ще бъде принудена да предприеме контрамерки, за да възстанови баланса на силите в Европа, ако се окажат верни медийните информации, че САЩ планират да разположат нови ядрени оръжия в Германия, предупреди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Песков коментира информация на германската телевизия ZDF, според която САЩ възнамеряват да разположат 20 модернизирани атомни бомби B61-12 в германската военновъздушна база "Бюхел" по-късно тази година. Всяка от тези бомби е равна по мощност на 80 бомби като тази, хвърлена над Хирошима. Освен това те са значително по-точни от повечето останали атомни бомби.

Очаква се, че новите бомби ще са адаптирани за използване от германски изтребители бомбардировачи Tornado. В случай на война бомбите ще се използват от германски, а не американски пилоти.

 "Това може да доведе до промяна на баланса на силите в Европа", каза Песков пред репортери. "И без съмнение Русия ще бъде принудена да предприеме необходимите контрамерки, за да възстанови стратегическия баланс и паритет", допълни той.

Русия може да разположи в Калининградска област оперативно-тактически ракетни комплекси "Искандер-М", съобщи за Интерфакс военно-дипломатически източник.

Официална реакция на информацията на германските журналисти не последва.

В момента в авиобазата „Бюхел“ има от 10 до 20 американски атомни бомби според различните източници. Това е единствената база в Германия, в която остана американско ядрено оръжие, посочва Би Би Си.

В края на 20 век ядреният арсенал на САЩ във ФРГ се оценяваше на около 150 бомби, повечето от които се намираха в авиобазата в Рамщайн. В началото на 21 век обаче около 130 бомби бяха изтеглени от Германия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase