fallback

Ще подкрепим разпределението на 120 хиляди мигранти в ЕС и смятаме, че този ангажимент трябва да бъде задължителен, защото иначе се обезсмисля неговото прилагане. Това заяви пред български журналисти в Брюксел вицепремиерът Румяна Бъчварова, която пристигна за поредното извънредно заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

Нямаме основание да променяме позицията си, ще потвърдим, че решението за квотното разпределение е начало на по-добрия контрол, коментира тя, цитирана от БТА. Това е временно решение, трябва да се търсят принципните подходи за прекратяването на кризисната ситуация, допълни в отговор на въпроси вицепремиерът. Тя определи като справедлив и балансиран предложения механизъм за разселването на мигрантите. Нямаме основание да се откажем от този принцип, добави Бъчварова.

Наше допълнително предложение е да се помисли за механизъм за координиране на усилията на отделните държави от ЕС в справянето с настоящия проблем, съобщи вицепремиерът. По нейните думи подобен механизъм би допринесъл за координирани усилия, без всяка държава в ЕС да предприема действия, способни да създадат нови предизвикателства пред останалите.

Най-важно е да се търси решение там, където проблемът е възникнал, успоредно с осигуряването на сигурността на външните граници на ЕС, коментира Бъчварова. По повод намеренията на Унгария да не се възползва от възможността да разсели 54 хиляди мигранти, пристигнали на нейна територия, вицепремиерът уточни, че нашата страна ще предложи общата бройка от 120 хиляди разселени по квотите на ЕК да се запази.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

101

Анонимен

преди 8 години

Абе България била "за"...Коя България? До кой се допитахте дали ги искаме тия? Явно пак ще лапнете някое милионче...

100

Анонимен

преди 8 години

Кой сложи тази смотана женица на такъв важен пост?!

99

Анонимен

преди 8 години

Малко са 120.000 имигранта. 120.000.000 ще станат, че сме шампиони по евросубсидии. Демек лапай субсидия сега, а народа да се оправя как си може

fallback