Снимка: архив Reuters
fallback

Около 2,5 хиляди руснаци и 7 хиляди граждани на други страни от Общността на независимите държави участват във въоръжени сблъсъци в Сирия на страната на терористичната организация "Ислямска държава" (ИД). Това заяви по руско радио Елена Сутормина, председателка на комисията за развитие на обществената дипломация и подкрепа на съотечествениците в чужбина на Обществената палата на Руската федерация, предаде ТАСС.

Сутормина уточни, че съобщените по-рано от Мариана Кочубей от Националния антитерористичен комитет данни, че в Сирия на страната на джихадистите се бият от 800 до 1,5 хиляди руски граждани, 170 от които са загинали, са за 2014 г.

Хората, които вербуват бойци за ИД, се насочват по-специално към отдалечени "села и аули, където младежите нямат перспективи", каза Елена Сутормина.

Руският министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев съобщи, че по данни на ведомството руските граждани, сражаващи се в редовете на "Ислямска държава", са 1800 и във връзка с това са образувани 447 наказателни производства.

ИД е забранена в Русия като терористична организация.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Анонимен

преди 8 години

До ШопДо педофила любомир шопов 55. Сьюз с Украина е двама просяци

47

Анонимен

преди 8 години

i 50000 integrirani evropeiski misulmani kato slojite koito voiuvat za id

46

Анонимен

преди 8 години

До ШопКакво разбираш ти от формиране на народи? Къде в Европа има чисти народи? Освен, може би - в Исландия, ама и тя е една Европа! Най-близо до древните руси расово са жителите на Далечния Север - Мурманска, Архангелска облости и ... нашите и румънски липованци! Те са еталон за бял човек, ариец, славянин. А за шопите казват, че имали много от печенегите. Няма лошо!

fallback