Снимка: Архив Булфото

България е една от държавите, които се справят добре с опазването на границите си и с ограничаването на миграционния натиск, коментира пред журналисти министърът на външните работи Даниел Митов, който беше изслушан от парламентарната комисия по външна политика.

Той каза в отговор на въпрос, че комуникацията с турската страна е постоянна и много добра. Даниел Митов отбеляза, че Турция е достатъчно коректна и съдейства напълно за това да бъде намаляван натискът върху българско-турската турската граница.

Ние сме направили всичко необходимо, заедно с МВР и службите, така че да можем да предприемем съответните действия, ако се появи по-голям натиск върху нашата югоизточна граница. До момента нямаме поводи за притеснения, но така или иначе, трябва да сме готови за всякакви ситуации, коментира министърът.

Разбира се, нито те, нито ние можем да гарантираме абсолютна непробиваемост на границата, но практически югоизточната граница е много добре осигурена, отбеляза Митов.

Още по темата

Министърът уточни, че данните, които са излезли в някои медии, са далеч от реалността.

Митов поясни, че квотното разпределение на бежанци няма да реши нищо и изтъкна, че сме поели ангажимент в името на солидарността и отговорността, която имаме за 1600 души, но така нищо няма да се промени, пише "Фокус".

„Трябва да престанем да говорим за квоти. Трябва да говорим за това как да не стимулираме бежански потоци в посока Европа, как да изграждаме бежански центрове извън границите на ЕС с помощта на Европа. Трябва да говорим как да помогнем на държавите, които търпят много засилено присъствие на бежанци и мигранти на своя територия”, посочи външният министър и обясни, че е необходимо и да се води безкомпромисна битка с трафикантите.

Според Митов в момента трафикантите на хора до известна степен са изместили трафикантите на наркотици.

"Наказанията в някои държави-членки на ЕС са буквално смешни за трафик на хора. Трябва да си синхронизираме законодателството и да започнем безкомпромисна и тежка борба с този феномен", допълни министър Митов като уточни, че дори да бъде решен конфликта в Сирия и с ИД, тези миграционни потоци през трафиканти, ще се увеличават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase