Снимка: Impact

Няма сериозен миграционен натиск по българските граници, каза на брифинг директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" главен комисар Антонио Ангелов, цитиран от „Фокус”.

Още по темата

По-рано стана ясно, че турските власти възпират бежанците, които искат да преминат на територията на България. Мигранти са разпънали палатки край европейската магистрала, която води към Капъкуле, но полицията не разрешава да продължат. Групи бежанци продължават да вървят пеш по пътя към Одрин.

По думите на главен комисар Антонио Ангелов обаче няма пик на бежанци, опитващи се да влязат у нас.

"Не се наблюдава пик на хоратa, преминаващи през границите ни. Обстановката по всички наши граници е сравнително спокойна за сезона и не наблюдаваме големи групи, които да се придвижват към нашата територия", добави той.

Според него завишеният миграционен натиск е характерен за всички граници на ЕС в момента.

Той съобщи, че за последните 24 часа са били заловени 54 души на границата ни, 21 от които са открити в превозни средства. 242 души не са допуснати да влязат в страната ни. Ангелов обясни, че тези цифри са средни на фона на броя на задържаните ежедневно хора. Ангелов съобщи и, че от началото на годината в страната са влезли 7 640 души, което е с 3000 повече в сравнение със същия период на миналата година.

"Използваме всички налични сили на Гранична полиция и полагаме усилия да запазим не само българската граница, но и външната граница на ЕС. Не казвам, че сме остров на спокойствието, далеч съм от тази мисъл, но чрез усилията, които полага Гранична полиция и чрез разбирането, което получаваме от правителството, успяваме да не позволим българската граница да се превърне в отворена врата за бежанците към Европа", каза Антонио Ангелов.

Той допълни все пак, че на света няма граница, която да бъде покрита на 100% и да не може да мине нито един човек през нея.

По думите му "Гранична полиция” е напълно подготвена за бежанската вълна, въпреки липсата на достатъчно техника и хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase