Снимка: Reuters
fallback

Европейският съюз ще започне разместването на идентифицирани бежанци, след като вътрешните министри от ЕС дадоха зелена светлина на договорената през юли дислокация на 32 256 души, пристигнали след 15 август в Италия (24 000) и в Гърция (16 000).

Европейската комисия съобщи по-рано, че подготовката е в напреднала фаза и разселването може да започне още през следващите седмици и ще продължи до септември 2017 г.

Решението, взето в Брюксел е съвсем същото, което министрите приеха през юли. То се забави, защото трябваше да се изчака ваканцията на Европейския парламент. Предвид засилената имиграционна вълна министрите се разбраха до края на годината страните членки да поемат ангажимент за допълнителни 7744 бежанци, така че цифрата да се закръгли до 40 000, колкото бяха първоначално предложени от Европейската комисия.

Сирийски и еритрейски граждани, които са преценени като нуждаещи се от международна защита, ще бъдат обект на презаселване в 22 европейски държави през следващите 2 години.

450 от тях ще дойдат в България.

Великобритания и Дания, които в съюзните си договори, имат клауза за изключване от общите решения по въпросите на миграцията, няма да участват в операцията. Ирландия, която има същото право, няма да се възползва от него и ще приеме 600 души.

Унгария и Австрия си издействаха нулева квота заради големия имигрантски поток, преминаващ през тях. Чехия ще приеме 1100 бежанци, докато Словакия – едва 100.

В Германия през следващите 2 години ще бъдат прехвърлени 10 500 души, във Франция 6752, 2047 в Холандия и 1705 в Румъния. Останалите страни ще приемат по-малко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 8 години

Не влакове , трябват им кораби и за Америка !

20

Анонимен

преди 8 години

IDVAITE V BALGARIA,NO DUPETO DA VI E IYAKO.GLAD I MIZERIA I MNOGO SNIAG VI OCAKVAT.

19

Анонимен

преди 8 години

Тия дето са във други страни-бива.Ама тези в БГ-какво ще работят,какви доходи.....Горките хора.Малко като им се изяснят нещата за качеството тук ще тичат обратно.

fallback