Снимка: Reuters, архив
fallback

Александър Проханов твърди, че знае какво точно се случва с бежанската криза в Европа. Америка е подпалила фитила на ''демографска бомба'', твърди писателят и журналист в държавния канал Русия 24. 77-годишният писател обяснява, че това един ''контролиран хаос'', роден и отгледан от Америка.

Руските медии се изказват сурово по въпроса с бежанската криза, твърди Проханов. Статиите се лашкат между обвинения към САЩ, трагични сценарии за ЕС и вяло негодувание срещу бежанците. А репортерите в Будапеща разказват в детайли как ''мигрантите'' отказват дрехи втора ръка, хвърлят дарените им плодове. И заплашват шофьорите на автобуси, че ако не ги закара в Австрия, ще го убият. Други пък разказват как германците вече са дискриминирани в собствената си страна.

Германското издание Zeit отбелязва, че не минава криза в Европа, която руснаците да не отразят с апокалиптични прогнози за Запада, независимо дали става въпрос за кризата с гръцкия дълг или атаката във френското издание Шарли Ебдо. Лидерите на Русия пък донякъде самодоволно коментират бежанската криза в Европа. Путин заяви наскоро на икономическия форум във Владивосток: ''Това беше една абсолютно предсказуема криза и не знам защо изведнъж всички се чудят какво става". Хората бягат от Ислямска държава, а не от Асад, срещу който се бори Запада, отбелязват някои руски медии.

Нова пропагандна кампания

Медийният критик и журналист Андрей Архангелски говори за нова пропагандна кампания в държавните и проправителствените медии. Той обаче смята, че те обслужват не интересите на войната, която руският президент води в Сирия, а по-скоро че обръщат внимание на бежанците, които са икономически мигранти в Европа и идват най-вече заради социалните помощи. Архангелски има обяснение: "'Това подсилва страха на руснаците пред чужденците". Той смята, че доскоро медиите са били обединени и са гледали само към Украйна. Но след новата конфронтация със САЩ и Европа след анексирането на Крим, вече кръгозора е разширен.

А част от страха на руснаците е оправдан, твърди изданието. От 2000 г. насам много хора от Централна Азия и Кавказието мигрират в Русия. Според доклад на ООН през 2013 година Русия е била на второ място по приемащи мигранти страни, веднага след САЩ. А преди две години убийство на пазар в Москва предизвиква вълна от протести. По същото време Алексей Навални привлича вниманието с националистическите си призиви.

А липсата на руска политика по интеграцията подсилва страха на руснаците от мигрантите, допълва коментара си изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

175

anonimen

преди 8 години

ISPANSKOTO PRAVITELSTVO S MAZNIKA RAJOI VE4E OBQVI 4000 JILI6A ZA TEZI "BEJANCI"VMESTO DA SE DADAT NA 4AKA6I ZA DOM ISPANCI I VSEKI ,KOITO ISKA DA PRIUTI V DOMA SI SEMEISTVO.......TA NE ME U4UDVA I NA6ITE NAGAZENI POLITI4ETA DA NI PRINUDQT ....

174

Анонимен

преди 8 години

Само не разбрах каква е ползата на сащ от една Европа пълна с бежанци. Някой да обясни моля ?

173

оризът ще победи

преди 8 години

скоро *** ще стане китаец китайските братушки масово се заселват в сибир и далечния изток ориз ще има за всички

fallback