Снимка: Reuters
fallback

Унгарска журналистка разкри плановете на унгарското правителство да създаде херметически затворена система, която да попречи на бежанците да влизат в Унгария. Според текста на Ката Янеско, публикуван в портала Index.hu, Виктор Орбан планира тази седмица да направи две неща.

Първото е обявяване на извънредно положение в страната, независимо че това допълнително ще засили критиките, на които Унгария е подложена заради отношението си към бежанците, пише Янеско.

Oще по темата

Втората част от плана, който според журналистката би трябвало да влезе в сила на 15 септември, са промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, съгласно които унгарската полиция ще може:
 
да депортира всекиго, който няма шенгенска виза на границата и да го отпрати обратно в страната, от която се опитва да влезе в Унгария / в случая – Сърбия/,

ако бежанци поискат убежище на границата с Унгария, те отново ще бъдат депортирани с обяснението, че е трябвало да поискат убежище в страната, от която се опитват да влязат в Унгария /отново Сърбия/,

ако мигранти успеят нелегално да преминат границата и да влязат в Унгария, по законите на тази страна това ще е автоматично наказуемо деяние. Същата наказателна отговорност ще носят, ако се катерят по оградата на границата, разрушават я, разрязват я или я увреждат по какъвто и да е начин. Наказанието в такъв случай ще е „домашен арест“. Тъй като обаче става дума за бежанци, които нямат адрес в Унгария, те автоматично ще бъдат изпращани в ограден лагер, където в срок от 8 дни те ще бъдат изправени пред съд.

Съгласно новото унгарско законодателство, което е в противоречие с това на ЕС, бежанците, които ще бъдат третирани като обвиняеми, няма да имат преводач в съда. Техните документи няма да бъдат превеждани, те няма да получават преведен обвинителен акт, нито преведени постановените присъди, пише на сайта си сръбският вестник „Блиц“.

Малолетните бежанци няма да се ползват от специално отношение, ще бъдат съдени като възрастни. Жалбите ще бъдат отхвърляни в рамките на часове, пише Янеско.

Унгарската полиция вече докарва фургони на границата със Сърбия, които ще служат като „временни съдебни зали за бежанците“, пише Index.hu.

Новото унгарско законодателство ще направи така, че всеки бежанец да има досие, съгласно това той да бъде депортиран от Унгария, като в Шенгенската информационна система ще бъде посочван като лице, извършило наказуемо деяние. Това за 10 години автоматично им забранява да влизат в която и да е шенгенска държава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

126

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 7закъснели са едни 15г войната в Сърбия отдавна свърши ... още щом са попаднали в Турция и да са били вече са на "сигурно" и не са бежанциоттам през 3 държави са си просто емигранти тарикати и ***

125

Анонимен

преди 8 години

Въпрос: За колко време 4-5 подрастващи трола пишат над 150 хейтърски коментара?Отговор: Виж статистиките на въпросната статия.

124

Анонимен

преди 8 години

Това на се бежанци / мигранти, това са войници, биологичен материал, който трябва да бъде спрян и върнат от там, от където идва. Браво на Унгария, срам за Европа, че обрича на страдание бъдещите си деца и вници.

fallback