Снимка: Reuters

Европейският съюз ще разглежда по ускорена процедура молбите за убежище, подавани от граждани на балканските държави и Турция. Министрите на вътрешните работи от ЕС, които се събират днес следобед в Брюксел, за да търсят решения на миграционна криза, ще приемат списък от сигурни държави, чиито граждани по принцип няма да могат да получават убежище в ЕС.

Още по темата

В списъка са включени Македония, Сърбия, Косово, Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора и Турция. Техните граждани ще могат да търсят убежище, но отговорите на молбите им ще идват за няколко дни, вместо за 6-21 месеца, както е за останалите кандидати.

Идеята на Европейската комисия, която е автор на списъка, е документите на балканците да се гледат успоредно с тези на имигрантите от Близкия изток и Африка, но по-бързо. Кандидатите, които получат отказ, ще бъдат връщани в родните си страни най-късно до 5 месеца.

17% от молбите за убежище в ЕС идват от Западните Балкани и Турция. В същото време удовлетворените са между 0,9% за Македония и 23% за южната ни съседка.
Брюксел смята, че правата на гражданите в тях като цяло се спазват и че има гаранции за демокрация, върховенство на закона, права на човека и зачитане и закрила на малцинствата. Сърбия, Албания, Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина и Турция са и кандидатки за членство в ЕС.

Това е първият общ списък на сигурни държави в ЕС. Досега 12 държави, включително България, имаха свои. Според Европейската комисия той ще се дописва в движение.

Очаква се днес вътрешните министри от ЕС да одобрят и квоти за доброволно преразпределяне на 160 000 имигранти от Гърция, Унгария и Италия в останалите страни членки. По тях България ще получи 2100 бежанци от Сирия, Еритрея и Ирак.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase