Снимка: архив, Reuters
fallback

Съединените щати са все по-убедени, че джихадистката "Ислямска държава" (ИД) произвежда и използва химически оръжия в Сирия и Ирак, заяви представител на американското правителство, цитиран от Би Би Си.

САЩ са установили най-малко четири случая, при които ИД е употребила горчичен газ (иприт) в двете страни, части от които са под неин контрол. Химическото оръжие е било използвано в праховидна форма.

Съединените щати смятат, че "Ислямска държава" има специална клетка, която се занимава с производството на иприт.

"Те използват горчичен газ. Ние знаем, че те го правят", каза цитираният американски представител, пожелал да запази анонимност.

Екип на Би Би Си на турско-сирийската граница е видял доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Съединените щати не вярват, че "Ислямска държава" се е сдобила с химическо оръжие от складове в Сирия и Ирак. Най-правдоподобната теория е, че джихадистите сами са се научили да произвеждат иприт - процес, който не е труден и за който има достатъчно налична информация.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 8 години

Само си представете амуджите с колбички как бъркат газове....и на дъската евреин им пише формулите.жалки стават краварите вече с тяхните глупости...и саддам имаше хим.оръжие амааа нещо неуспяха да го намерят...поне платете на някой да ви измисля по правдоподобно лъжи..я Боко..я Цецко..я Дянков....о забравих че те са на хранилка при вас

17

ПАЗАРДЖИК

преди 8 години

ПУТИН МИНАЛАТА ГОДИНА КАЗА. ЕС.ЩЕ РАЗБЕРЕ КОЙ Е ИМ ПРИЯТЕЛ И СВЕТА ЩЕ РАЗБЕРЕ.ОТ ЛИСАБОН ДО ДАЛЕЧНИЯТ ИСТОК ДА БЪДЕ БЕЗГРАНИЧЕН КОТРОЛ И СВОБОДНА ТЪРГОВИЯ.САЩ ВЕДНАГА И МЕРКЕЛ СЕ ПРОТИВОПОСТАВИХА.ПУТИН КАЗА НА МЕРКЕЛ ДАНО ДА ПРОЗРЕЕТЕ.ЕС НАРОД ПРОЗРЯХА НО ПРАВИТЕЛСТВОТО ОЩЕ НЕСА НЕ РАЗБИРАТ ЧЕ СА ВАСАЛИ НА САЩ.ЗАЗО НЕ СЕ ОБЕДИНЯВАТ И ДА СВЪРШАТ С ТЕЗИ ТЕРОРИСТИ.САЩ ГИ ПОДЪРЖА ПУТИН РАЗБРА И САМ ЩЕ ГИ ИЗЧИСТИ

16

Aeon

преди 8 години

Асад и Путин били виновни...и сега добрите американски миротворци ще спасят света с нова война!

fallback