Снимка: БТА

Върховният комисар на ООН за правата на човека Заид ал Хусейн изрази опасения от нови експулсирания на роми в Гърмен и Варна, предаде Франс прес.

"Там е предвидено да бъдат разрушени няколко къщи на роми, а изглежда не е предвидено никакво алтернативно настаняване" на тези хора, каза Хусейн в комюнике.

Още по темата

Той отбеляза, че принудителните експулсирания на роми са продължили през последните години в европейски страни като България, Франция, Албания, Чехия, Гърция, Унгария, Италия, Румъния, Русия, Сърбия, Турция и Великобритания.

В същото време Хусейн отчете и някои положителни развития в последно време, сред които прекъсването от сръбските власти на принудителното евакуиране на ромския лагер в Гърмеч /ромски квартал в Белград/.

Върховният комисар на ООН за правата на човека разкритикува изрично Франция за систематичното експулсиране на роми.

"Става все по-ясно, че (в тази страна) съществува системна национална политика на принудително експулсиране на ромите", каза Хусейн в комюнике. Той призова френските власти да "заменят тази дискриминационна и вредна политика с една наистина интеграционна политика".

Тези критики бяха отправени две седмици след като френските власти евакуираха един от най-старите ромски лагери в страната, Самаритен, северно от Париж.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase