Снимка: Reuters
fallback

Европейската комисия измисли как да се справи с нежеланието на прииждащите от Азия и Африка бежанци да останат в Източна Европа. Обстоятелството е основен аргумент на Полша, Унгария, Чехия и Словакия да се противопоставят на намерението на Брюксел да преразпредели още 120 000 души, към 32 000, които бяха договорени през юли.

Според говорител на Европейската комисия бежанците ще могат да получават социални помощи само в страната, в която бъдат разпределени. Освен това, ако полицията ги открие в друга държава, те ще бъдат връщани.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще обяви в сряда нов план за справяне с миграционната криза, който предвижда преразпределянето в други държави на 120 000 бежанци, които в момента се намират в Гърция, Унгария и Италия. Франция и Германия вече потвърдиха, че по схемата ще приемат съответно 24 000 и 31 000 бежанци. Според изтекла в медиите информация България ще приеме още 1600 души към 450-те, на които се съгласи през юни.

Приемащите страни ще имат право да се договарят с унгарските, гръцките и италианските власти за образованието и уменията на бежанците, които ще са им най-полезни и те ще бъдат подбрани според търсенето, доколкото е възможно. На преразпределение ще бъдат подложени само бежанците, които вече са регистрирани в трите държави. Така ще стане възможно тяхното движение да бъде проследено в новите им държави.

Веднъж пристигнали в новата си държава, те ще започнат процедура за предоставяне на статут. След като тя приключи успешно, бежанците ще имат право на социални помощи и на достъп до трудовия пазар. Обикновено процедурата трае 6 месеца, но ако продължи по-дълго, приемащата държава трябва да помогне на кандидата да си намери работа, обясни говорител на комисията. За всеки приет имигрант правителството на съответната държава ще получи 6000 евро от европейския фонд за миграцията, които ще бъдат използвани за издръжката му. Приемащата държава ще има свобода да реши дали докато обработва молбите на новодошлите, да им предложи да работят за полагаемия им се подслон и храна, или не. Кандидатите, чиито молби не бъдат уважени, ще бъдат връщани в родината си.

Бежанците няма да имат право да се движат свободно в Шенгенското безвизово пространство и извън него и ще могат да пребивават постоянно само в държавата, която им е предоставила убежище. Ако бъдат заловени другаде, полицията ще удостоверява самоличността им, и ще ги връща, там, където са разпределени, поясни говорителят.
Едновременно Еврокомисията ще предложи и списък от безопасни държави, гражданите, на които няма да имат право на убежище в ЕС. В него ще бъдат включени за първи път и страните кандидатки за членство в ЕС на Балканите, както и Турция. Жан-Клод Юнкер ще обяви в сряда в Страсбург и плановете на Европейската комисия да създаде фонд за Африка от 1,8 млрд. евро, с който да се помогне на страните да правят реформи, така че да задържат икономическите емигранти. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

120

аз

преди 8 години

До АнонименЕ как няма да са нахъсани. Нали сега ще им се сбъдне мечтата да ебнат бяла жена.

119

Анонимен

преди 8 години

До Закари"Цивилизованите хора в Европа приемат бежанците, а нецивилизованите ги отхвърлят. "-------------Не искам да съм от цивилизованите!

118

AF

преди 8 години

България ще приеме още 1600 души към 450-те, на които се съгласи през юни.УжасЗа 25 г Бългрия си изнесе умственият потенциял и той не мисли да се завръща освен на евтин секс туризъм и годишно посещение при семейният зъболекар!За сметка на това ще приюти незнайни и тъмни азиатски субектиНо за хуманната кауза спор нямаА нас които със зъби и нокти си построихме Нещастната Бг и осакатявани от корупция и пошлост кой ще защити?Европа ще си подбере интелектуалците а баласта за Ист Европа

fallback