Снимка: архив, БТА
fallback

Първият влак със 167 мигранти от Австрия за Германия пристигна в Мюнхен днес сутринта, предаде Асошиейтед прес. Германската полиция съобщи, че композицията е пристигнала в баварската столица в 10:25 ч местно време. Мигрантите са част от по-голяма група, която бе отпътувала с автобус от Унгария за Австрия. Говорителят на германската федерална полиция Симон Хегевалд заяви пред Асошиейтед прес, че специално композиран в австрийския град Залцбург влак с неколкостотин мигранти се очаква да пристигне в Мюнхен към обяд.

Oще по темата

Германската полиция съобщи също, че властите очакват между 5000 и 7 000 бежанци да пристигнат през днешния ден, след като Австрия и Германия се споразумяха с Унгария да пуснат мигрантите през границите си. Полицейският говорител Щефан Зонтаг каза пред Ройтерс, че властите все още създават координация за справяне с броя на бежанците.

Също днес канцлерът Ангела Меркел заяви в интервю за вестниците от германската медийна група "Функе", че страната й няма да спира никого да кандидатства за убежище, след като хиляди мигранти, искащи отчаяно да напуснат Унгария, се отправиха на запад към Германия и Австрия, съобщи Асошиейтед прес. "Правото на политическо убежище не съдържа ограничение за броя на търсещите убежище", каза тя.

По последни засега данни на австрийската полиция, днес ва тяхна територия се очаква броят на бежанците от Унгария да достигне 10 000 души. След като получат на границата първа помощ, вода и храна, те биват качвани на влакове и автобуси и откарвани за Виена и Залцбург. 

Първи влак с бежанци пристигна и на Западната гара (Вестбанхоф) във Виена. По преценка на железничарите в него е имало около 350 души. На гарата доброволци на Червения кръст осигуряват хуманитарна помощ в сътрудничество със служителите на железниците. Онези от бежанците, които искат да продължат пътя си, ще останат на гарата до 12 часа, преди да продължат. В случай, че искат да останат във Виена, градът е предоставил стотици места за подслон, включително и в болнични заведения.

По мнението на експерти все още остава открит въпросът докога Германия и Австрия ще допускат приток на хора от Унгария. Австрийският външен министър Себастиан Курц припомни тази сутрин на среща на министрите на външните работи на държавите от ЕС, която се провежда в Люксембург, че според Дъблинското споразумение за бежанците е отговорна държавата, където те за първи път са стъпили на територията на ЕС.

Австрийски медии съобщават, че на граничния КПП в Никелсдорф продължават да пристигат унгарски автобуси, които превозват мигрантите и бежанците направо от будапещенската гара "Келети". Отначало унгарските власти обещаха, че ще превозват само онези бежанци, които са тръгнали пеша за австрийската граница. Австрийските власти, от своя страна, осигуриха автобуси и влакове за извозване на пришълците до Виена и Залцбург.

Унгария няма да организира повече специални автобусни превози до австрийската граница след приключването на сегашната извънредна ситуация, заяви в Будапеща говорителят на правителството Золтан Ковач, цитиран от ДПА.

Осъщественият днес автобусен превоз беше изключение, за да се снеме натискът на миграционно-бежанската вълна, каза той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

İnci

преди 8 години

Kakvi duşi sırca imate gadni takiva,horata se opitvat da spasyavat decata si ot voynata oak vie kakvi glupavi misli imate kamani da vali dano v balgariya ne zabravyaite gospod bijda ot gore dano da nakaje vsiçkite vi deto mislite i razsıjdavate tolkova glupavo

61

Анонимен

преди 8 години

Германия още не е интегрирала собствените си местни чужденци които са от 20 - 30 години в Германия и още са на Социални помощи , кога ще интегрират тези , отговора е никога

60

Анонимен

преди 8 години

450 евро с осигурено спане и храна не са никак малко за БЕЖАНЕЦ

fallback