Виктория Нюланд. Снимка: архив, Reuters
fallback

Съединените щати ще продължат сегашния си политически курс, предвиждащ избирателно сътрудничество с Русия, каза в интервю за ТАСС помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Виктория Нюланд.

"Там, където можем да работим, където нашите интереси съвпадат, където си взаимодействаме в рамките на международната система, всичко между нас върви нормално", посочи тя и даде за пример споразумението за иранската ядрена програма, по което "нашите интереси в много голяма степен съвпаднаха".

"Ние нямаме намерение да променяме основните принципи и правила на международната система и Устава на ООН, когато те не отговарят на интересите на Русия. Но точно по същия начин ще продължим да работим заедно в онези области, в които можем и тогава, когато можем", каза американската дипломатка.

Така тя отговори на молбата да коментира изказването на руския външен министър Сергей Лавров, който в понеделник каза, че от САЩ постъпват сигнали за желание да бъдат възстановени някои канали на двустранното сътрудничество, които бяха затворени заради напрежението между Москва и Вашингтон.

Припомняйки посещението на американския държавен секретар Джон Кери в Сочи през май, Нюланд каза, че той е отишъл там, "за да се опита да гарантира, чие ние говорим пряко с ключовите лица, отговорни за вземането на решения в Русия".

В същото време тя отбеляза, че между президентите на двете страни Барак Обама и Владимир Путин от доста време вече не е имало пряк личен контакт очи в очи.

Нюланд съобщи също, че САЩ не планират в обозримо бъдеще подновяване на работата на руско-американската президентска комисия, която бе замразена през пролетта на миналата година по инициатива на Вашингтон заради рязкото изостряне на двустранните отношения, предизвикано от кризата в Украйна.

Тази комисия бе създадена през юли 2009 г. с цел институционално да съдейства за развитието на двустранното сътрудничество в най-различни сфери. Координатори на работата на комисията са външните министри на двете страни. В състава й има работни групи, занимаващи се с различни проблеми - от борбата с тероризма и взаимодействието по линията на разузнаването, до сътрудничеството в областта на науката и иновациите.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 8 години

Президентът на САЩ е ***.

25

ДАН

преди 8 години

До НФБ...........О.К.

24

Влади-Мир

преди 8 години

"Ние нямаме намерение да променяме основните принципи и правила на международната система и Устава на ООН, когато те не отговарят на интересите на Русия"Че кво можете да промените там бе ***, всеки с половин мозък, знае че това се променя САМО след поредната световна война, готови ли сте??)))

fallback