Снимка: Jordi Ruis Cirera
fallback

Общ преглед

Фотографът Хорди Руиз Сирера придума хора от боливийската секта - менонити, които отричат фотографията и живеят без електричество, да повдигнат завесата на живота си.

Той успява да издаде книга ''Los Menonos'', в превод ''Менонитите'' след като прекарва време, печелейки доверието на семействата, които избират да прекарат живота си в миналото.

За да научи повече за културата им, той живее с различни семейства за по няколко месеца.

''Нещо, което истински ме шокира беше липсата на занимания за свободното време, игри, или пък места за социален живот в тази общоност'', коментира фотографът в свой имейл към списание "Слейт".

''Няма социални центрове, освен църквата и магазинът, няма кафета, ресторанти, футболни игрища, площади, градинки. Животът е сведен до работа и грижа за семейството'', допълва той.

За да получи разрешение да снима семействата, фотографът е трябвало да иска разрешение от бащата във всяка фамилия, защото само те са можели да говорят испански. Защото макар и да се намират в Южна Америка, тези менонити говорят предимно немски.

След като е получил разрешението си, той моли членовете на семействата да позират, за да може да им направи портрети. 

*Менонитите са религиозна общност, близка с амишите. Наречени са така на името на основателя Менно Симонс. Историята на общността започва от 16 в, когато са създадени в Холандия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 8 години

Чак като тези перковци не бих живял, но от доста време имам планове да се изнеса в някое по-цивилизовано село или малък град, където да си спретнем градина, може и някое и друго дребно добиче. Спретната къщурка, задължително автономен водоизточник, слънчеви панели на покрива, басейнче, един хубав дървен навес наблизо и зидана каменна фурна от стария тип. Както казва един приятел на майтап, да сме готови за оцеляване, ако изведнъж спре интернета.

20

Анонимен

преди 8 години

До колкото знам амишите уж не ползват електричество. Менонитите го ползват, както и земеделски машини. Но са затворена общност, патриархална и силно религиозна.

19

God

преди 8 години

Уж не ползват електричество ама видях хладилник на едната снимка. Едва ли го ползват за шкаф. Иначе да си живеят както искат, след като не пречат на никого и не вършат нищо лошо. Разни хора, разни идеали.

fallback