Снимка: архив, Reuters
fallback

Трима пътници са ранени, двама от тях в критично състояние, след стрелбата във високоскорстния влак "Талис" от Амстердам до Париж. Инцидентът се разиграл около 19 ч. българско време в петък, малко след като влакът потеглил от гарата в Брюксел.

Пострадалите са получили раните си, докато са се опитвали да обезвредят атентатора, идентифициран от властите като 26-годишен мароканец или французин от марокански произход, известен на разузнавателните служби.

Според медиите, той се качил на влака в Брюксел и се насочил почти веднага към тоалетната, за да подготви оръжията си. Сред тях автомат "Калашников", полуавтоматичен пистолет и нож.

Подробностите още са противоречиви. Някои източници твърдят, че американски военнослужещи, отиващи за уикенда в Париж, чули как той зарежда пълнителите в тоалетната и го нападнали и обезвредили на излизане. Според други всичко се случило вече в пътническия вагон, когато атентаторът се готвел да стреля. Приятел на двамата ранени разказа на медиите, че единият от колегите му получил огнестрелна рана в главата, докато се опитвал да отнеме автомата на атентатора, другият бил ранен с нож във врата.

Oще по темата

Тримата американски военни, за които се знае, че са от военновъздушните сили и от национална гвардия, успели да обезвредят нападателя, избивайки оръжието му и предавайки го на полицията. Те били подкрепени и от британец. Алек Скарлатос (22 г.) разказа на "Скай нюз", че извикал на Спенсър Стоун и Антъни Садлър, с които били приятели от детинство, "Давайте" и тримата се хвърлили върху атентатора. "Спенсър скочи пръв, хвана го за врата и му изби пистолета. След това аз взех автомата, който беше в краката му, и започнах да го налагам с него", казал Скарлатос. Стоун е ранен в ръката от ножа на мароканеца по време на схватката.

От разказа му не става ясно как са пострадали двамата пътници, които са в тежко състояние. При атаката е ранен и 60-годишният френски актьор Жан-Юг Анлад, известен от филма "Никита". Той се порязал докато разбивал стъклото на аварийната спирачка.

На борда на "Талиса" имало над 550 пътници. Четирима са отведени в болница в шок. Останалите прекарали нощта в Арас и вече са на път за Париж, съобщиха от "Талис'.

Белгийските медии смятат, че атентаторът се е качил на гарата в Брюксел, макар това все още да не е официално потвърдено. При атентатите в Париж в началото на годината също се появиха съобщения, че част от нападателите са купили оръжието си в Белгия. Полицейският контрол в международните влакове в Белгия и Франция ще бъде усилен през уикенда, съобщиха властите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 8 години

Az jiveq v Holandiq i vzimam da se zamislqm na kade otiva tazi rabota s tezi mrasni musolmanci nqma da se sprat imam dve deca trevoja se za tqh, imat golqma svoboda tuka tez pseta mrasni, nadqvam se skoro da izmislqt ne6to tazi tapa evropa ako prodaljavat taka sledva6tite sa bejancite nqmam dumi ve4e .....

30

Анонимен

преди 8 години

39 нали чухме какво каза френския министър

29

НЕМАМ ДУМИ

преди 8 години

Защо тези хора не отиват в страната на чудесата и благополучието а отиват в загниващият и експоататорски Запад .Защо другари болшевики -комунисти .Защо коментирайте това!

fallback