Снимка: Reuters

Южна Корея забеляза нови изстрели откъм КНДР - радари на 21-а пехотна дивизия проследиха траекторията на малка летяща цел. Това съобщи на сайта си в. "Чунан илбо", предаде ТАСС.

"Радарите откриха изстреляна откъм Северна Корея цел, движеща се по балистична траектория. В момента военни от Република Корея се опитват да я идентифицират", пише изданието.

Според негови източници става дума най-вероятно за артилерийски снаряд или подобен боеприпас.

Още по темата

Президентката на Южна Корея Пак Гън-хе провери готовността на войските от базата в град Йонин на около 40 километра от Сеул. Извънплановото посещение се състоя в контекста на изострената ситуация на Корейския полуостров, предаде агенция Йонхап, цитирана от ТАСС.

Очаква се държавната ръководителка в най-скоро време да приеме доклад за текущата ситуация от ръководството на южнокорейското министерство на отбраната.

Във връзка с изострената ситуация на полуострова Южна Корея поддържа постоянен контакт със САЩ и други държави, заяви говорител на Сеул, цитиран от Йонхап.

"Правителството ни представи подробности по ситуацията с обстрелите на други страни, както и на ООН. В момента обсъждаме мерки за предотвратяване на евентуални провокации от страна на Севера", каза говорителят. Сеул "контактува най-вече със САЩ въз основа на двустранното сътрудничество в отбраната", добави той.
Южнокорейската дипломация още не е взела решение дали да внесе въпроса с обстрелите за разглеждане в Съвета за сигурност на ООН, отбелязва Йонхап.

Положението на Корейския полуостров съществено се изостри вчера, след като Северна и Южна Корея си размениха артилерийски удари в западната част на демилитаризираната зона. Според Сеул Северът първи е открил огън, обстрелвайки високоговорители, използвани от южнокорейците за пропагандна кампания срещу Пхенян. Северна Корея отрича нейни военни да са стреляли първи.

Северна Корея постави вчера 48-часов ултиматум за спиране на пропагандната кампания с високоговорители, разположени в демилитаризираната зона. Генералният щаб в Пхенян заплаши в противен случай да започне военни действия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase