Снимка БТА
fallback

Гръцкото правителство подава оставка, заяви днес премиерът Алексис Ципрас в телевизионно обръщение към нацията.

"Веднага след обръщението ще връча на президента на страната молба за моята оставка и за оставката на правителството", заяви Ципрас, цитиран от ТАСС.

Oще по темата

В телевизионното обръщение, излъчено по държавната телевизия, Ципрас заяви, че не е успял да сключи такова споразумение с кредиторите каквото иска, но е било най-доброто при такива обстоятелства.

Гръцкият премиер заяви още, че моралът изисква да остави това, което е направил, на преценката на гражданите.

"Политическият мандат от изборите на 25 януари се изчерпа и сега гръцкият народ трябва да каже своята дума", заяви той. Гърците трябва да решат дали ги е представил смело пред кредиторите, за да бъде преизбран.

В обръщението си Ципрас защити преговорната тактика на своето правителство и заяви, че Гърция е получила най-доброто възможно споразумение за нейната тригодишна спасителна програма от другите страни от еврозоната на стойност 86 милиарда евро, посочва Асошиейтед прес.

Изборите ще бъдат произведени в рамките на един месец, като по данни на официални източници от правителството най-вероятната дата е 20 септември.

След обръщението си гръцкият премиер връчи своята оставка и тази на кабинета си на президента Прокопис Павлопулос и поиска да бъдат насрочени предсрочни избори за възможно най-близката дата, предаде Ройтерс.

"Настоящият парламент не може да предложи правителство на мнозинството или правителство на националното единство", каза Ципрас пред Павлопулос по време на тазвечершната им среща.

Гръцкият премиер на практика загуби мнозинството си в 300-местния гръцки парламент, след като депутати от неговата партия СИРИЗА нарушиха партийната дисциплина и не подкрепиха многомилиардната спасителна програма, която правителството му договори с международните кредитори по-рано този месец, отбелязва Ройтерс. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Аз

преди 8 години

До АнонименНародът ще му одобри действията,надявам се!

52

Анонимен

преди 8 години

До АнонименИ все пак,винаги ще са по-добре от нас!

51

Анонимен

преди 8 години

И за какво беше това ОХИ Мохи,като ви казваха да не хитреете толкова!

fallback